Langs de Leidse Rijn
Hier weer een tip voor een route door en om stad Utrecht. De Leidse Rijn is eind 14e eeuw gegraven voor een betere verbinding tussen Utrecht en Leiden, deels als nieuw kanaal, en deels als gekanaliseerde Oude Rijn.
De Leidse Rijn was bestemd voor de handel naar het westen en later ook voor personenvervoer met trekschuiten en jaagpaden. De wijk Leidsche Rijn is vernoemd naar dit 13 kilometer lange water van Utrecht naar Harmelen. Het water gaat daar over in de Oude Rijn richting Woerden en Leiden. Het is wel een puzzeltje om de Leidse Rijn goed te volgen, neem vanuit het centrum de Leidseweg naar Oog in Al, volg het fietspad over het Amsterdam-Rijnkanaal en buig dan onder de A2 terug naar de Leidse Rijn. Het water zelf wordt onderbroken door Merwedekanaal en Amsterdam-Rijnkanaal.
De route is de moeite waard door oude en nieuwe bouwwerken van de groeiende stad Utrecht, met bruggen en viaducten, oude landgoederen als Oog in Al en Huis Voorn, industrieel erfgoed als Molen De Ster, de UTEM, de Cerereol fabriek en de Metaal Kathedraal, en niet te vergeten de overgang van oude stadswoningen aan de Leidse kade tot boerderijen in De Meern en de moderne woningbouw van Leidsche Rijn. In de wijk zijn oude sporen te vinden als de Groenedijk, en heel nieuwe verbindingen als de Dafne Schippersbrug om over het Amsterdam-Rijnkanaal terug te fietsen.
Foto's: Het Utrechts Archief, Oud-Utrecht
Bronnen: Veronique Voorn-Verkleij, De Leidse Rijn als vaarweg, Themanummer Leidsche Rijn van Tijdschrift Oud-Utrecht 2011, Roland Blijdenstijn, Over historische wegen, 2018