Domtoren op penningen
Op 26 juni 2021, is het 700 jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd voor de Domtoren. Het heeft na de voltooiing in 1382 bijna 600 jaar moeten duren voordat de Domtoren een eigen penning kreeg, in 1982 was het zover. Een heel fraaie penning, gemaakt door beeldhouwer Theo van de Vathorst ter gelegenheid van 600 jaar Domtoren. In alle jaren daarvoor verscheen de Domtoren wel op penningen maar dan als achtergrond, als stoffering.
De eerst bekende penning met een gezicht op stad Utrecht is volgens antiquair Joep Haffmans de penning bij de opening van de vredesonderhandelingen in 1712 die tot de Vrede van Utrecht in 1713 zouden leiden.
In IJsselstein is in 2019 een gouden Utrechtse penning uit 1571 met daarop de Domtoren geveild, voor een recordbedrag van 86.000 euro. Het gaat om een ‘pronkdaalder’ die in Utrecht is geslagen ter gelegenheid van de overwinning op de Turkse vloot, in een van de grootste zeeslagen uit de wereldgeschiedenis: de zeeslag bij Lepanto in 1571. Op de voorzijde staat Philips II afgebeeld, zittend op een dolfijn. Op de keerzijde staat ook Philips II, maar dan te paard met op de achtergrond de skyline van Utrecht. De Domtoren steekt er prominent bovenuit. Volgens het IJsselsteinse veilinghuis Heritage Auctions Europe is de penning buitengewoon zeldzaam en werd er nog nooit zo veel geld betaald voor een Utrechtse penning.
Bronnen: Pietersen, Domtoren op penningen, Maandblad Oud-Utrecht 1982, Haffmans Antiek, Centraal Museum, Heritage Auctions Europe
Gedenkpenning 600 jaar Domtoren, Theo van de Vathorst, 1982, Haffmans Antiek
Penning op het openen van de vredesonderhandelingen van 1712 die in 1713 tot de vrede van Utrecht zouden leiden. Gezicht op de stad Utrecht, die door een zon, waarin in het Hebreeuws de naam Jehovah staat, wordt beschenen. Hieronder het Utrechtse stadswapen. Latijns omschrift: 'Bella fugat nubes, solemque reducit pace' (hij verdrijft de oorlogswolken en brengt de vredezon weerom). In afsnede: 'Congressus pacifer inchoat 29 ianuar MDCCXII', Haffmans Antiek.
Pronkdaalder uit 1571, met koning Philips II te paard, op de achtergrond de skyline van Utrecht, verkocht voor 86.000 euro, Heritage Auctions Europe.
Gedenkpenning Willibrordjaar 1939, Centraal Museum
Gedenkpenning bij het afscheid van burgemeester Fockema Andreae, 1933, Centraal Museum
Prijspenning Utrechtse Handels Vereeniging 1913, Wienecke, Haffmans Antiek
Gedenkpenning, uitgegeven door de stad Utrecht voor het regeringsjubileum 25 jaar koning Willem III, 1874. Opschrift: Oranje in 't hart en niemands knecht.
Gedenkpenning 350 jaar Universiteit Utrecht, Theo van de Vathorst, 1986. Met de Domtoren op de voorgrond.
Bijlage(n)
Domtoren op penningen