Casa Confetti

Is er al erfgoed op het Utrecht Science Park?

Architectuur is de kunst en wetenschap van het ontwerpen van de gebouwde omgeving. Gebouwen kunnen erfgoed zijn door de waardering die we daar aan geven. In Utrecht loopt nu een inventarisatie van jong erfgoed, Post 65, voor erfgoed na 1965. De afdeling erfgoed van Gemeente en de commissie cultureel erfgoed van Oud-Utrecht zijn er druk mee. Zou de Uithof, nu Utrecht Science Park, daar ook al aan toe zijn? 

IMG 0068

Er is in ieder geval veel te zien. De dit jaar 385 jaar bestaande Universiteit en UMC Utrecht omringen zich met spraakmakende architectuur. Er is een grote diversiteit aan gebouwen, met prominente architecten, zoals het Educatorium van Rem Koolhaas en de Universiteitsbibliotheek van Wiel Arets. Van moderne gebouwen als Casa Confetti, en het Minnaertgebouw tot de oudere gebouwen als Transitorium I, nu Marinus Ruppertgebouw , en het 75 meter hoge Transitorium II, nu Willem C. van Unnikgebouw. In de loop van de jaren 90 zijn de meeste gebouwen genoemd naar beroemde Utrechtse wetenschappers.

IMG 9688 Casa Confetti en Bestuursgebouw

Casa Confetti en Bestuursgebouw

IMG 0065 Minnaert gebouw

Minnaert Gebouw

IMG 4126 Sjoerd Groenmangebouw

Sjoerd Groenmangebouw

IMG 8705 David de Wied gebouw

David de Wiedgebouw

IMG 4130 Van Unnikgebouw the Basket en Casa Confetti

Van Unnikgebouw the Basket en Casa Confetti

IMG 8687 Universiteitsbibliotheek Van Unnikgebouw en de Bisschoppen

Universiteitsbibliotheek, Van Unnikgebouw en de Bisschoppen

IMG 4135

Op het Utrecht Science Park zijn gebouwen van Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Hogeschool Utrecht, studentenflats, sportcomplexen, een botanische tuin, onderzoeksinstituten en bedrijven in relatie tot de wetenschap als TNO, Genmab, Danone Research en straks ook het RIVM en CBG.

IMG 3130 UMC Utrecht

Universitair Medisch Centrum

IMG 1249 Wilhelmina Kinderziekenhuis

Wilhelmina Kinderziekenhuis

IMG 1252 Prinses Maxima medisch centrum

Prinses Maxima Medisch Centrum

IMG 4683 RIVM en CBG in aanbouw

RIVM en CBG in aanbouw

IMG 6696 Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht

IMG 8683 Johannagebouw

Johannagebouw

IMG 6706

Van Uithof tot Utrecht Science Park
Direct nadat de Kringenwet in 1951 werd opgeschort, begon de universiteit plannen te ontwikkelen om de faculteit Diergeneeskunde vanaf de oude locatie van de Rijks Veeartsenijschool aan de Biltstraat naar De Uithof te verplaatsen, die heette toen nog de Johannapolder. Intussen kwam de groeiende universiteit ruimte tekort in de binnenstad en ontwikkelde plannen voor een campus. De verhuizing van Diergeneeskunde voltrok zich uiteindelijk tussen 1967 en 1988. De campus kreeg de naam De Uithof naar de boerderij die werd gebruikt door Diergeneeskunde. 

IMG 0073 Uitzicht op de Bisschoppen en het Johannagebouw

Uitzicht op de Bisschoppen en het Johannagebouw

In 1958 werden de eerste bouwplannen gepresenteerd. Nadat de betrokken gemeenten (De Uithof was tot 1975 gevestigd op de grens van de gemeentes Utrecht, Zeist, Bunnik en De Bilt) akkoord gingen, kon de bouw in 1962 beginnen. Sinds 2018 is de naam De Uithof vervangen door Utrecht Science Park. Een omgevingsvisie voor het 322 hectare grote Utrecht Science Park is in de maak.

IMG 0403 Cartoon DUB UU

De Vereniging Oud-Utrecht organiseerde in 2011 in samenwerking met Universiteit Utrecht en Culturele Zondag een programma 'Een Hof van Heden, Studeren, werken en wonen in een architectonisch Luilekkerland' dat met name aandacht besteedde aan de toparchitectuur in De Uithof. Een special van het Tijdschrift Oud-Utrecht ging in op de stedenbouw en architectuur van de Uithof.

Plattegrond juni 20 Utrecht Science Park