Letters01

De letters van Utrecht

Oud-Utrecht houdt zich, als historische vereniging, bezig met het verleden en bevordert de kennis over datzelfde verleden. Er zijn ook mensen die bezig zijn ervoor te zorgen dat Oud-Utrecht over pakweg 300 jaar ook nog bestaansrecht heeft.

Letter RStichting Letters van Utrecht is bezig met een gedicht zonder einde. Iedere zaterdag wordt er een letter van het gedicht gelegd. De letters van Utrecht vormen een gedicht dat zich door de stad zal gaan bewegen en het gedicht zal zelf ook weer als letters zichtbaar worden in vogelpersperspectief. Het gedicht zal nooit af komen. Een indruk: In 2080 is men bij de Tolsteegbarrière in 2300 bij Nieuwegracht 68. Hoe het verder moet zal men tegen die tijd maar beslissen.

Het project startte in 2012, maar er zijn ook letters gelegd die het tijdvak 2000-2012 beslaan. Daarmee is een mooie startdatum van 1 januari 2000 gecreëerd.
Letters PlattegrondOp bijgaande plattegrond is te zien wat de voorlopige planning is voor het project en dat de letters U en T zichtbaar worden. Je snapt dan ook wat er allemaal in dit tijdsbestek kan veranderen en dat verder vooruit plannen zinloos is. We moeten maar afwachten of de volgende generaties dit project voort willen zetten en het niet tot een voortijdig 😂 einde komt.
Er zijn uiteraard steeds andere dichters, momenteel is Vicky Francken dichter. Op de website van de Letters van Utrecht staat meer informatie.

Sagrada FamíliaEr zijn meer van dit soort oneindige projecten. Wat er als eerste bij je opkomt is de Sagrada Família in Barcelona. Dit is echter niet echt een project dat tot in het oneindig duurt, het is meer een project dat door geldgebrek heel lang duurt.
Iets dat lijkt op de letters van Utrecht is longplayer: https://longplayer.org/about  (in het Engels). Een muziekstuk dat in tegenstelling van de letters echter ‘slechts’ 1000 jaar beslaat.

Er zijn diverse andere projecten die het lange termijn denken propageren. Hier vind je wat voorbeelden ook in het Engels): https://longnow.org/projects