Utrecht DADA

Utrecht DadaOp 29 januari 1923 vond in het Gebouw voor Kunsten & Wetenschappen in Utrecht een Groote Dada-avond plaats die de geschiedenis in zou gaan als de spectaculaire laatste stunt van deze legendarische internationale kunststroming. Mede door de onverwachte inbreng van enkele bekende figuren uit de Utrechtse culturele wereld werd de avond een ‘weergaloos dadaïstische triomf’, aldus Dada-voorman Kurt Schwitters.

 

Honderd jaar later vond in hetzelfde gebouw een zo getrouw mogelijke reconstructie van die avond plaats ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van de Vereniging Oud-Utrecht, ook uit 1923. Deze publicatie bevat de integrale speeltekst van de reconstructie, een herdruk van Theo van Doesburgs Wat is Dada? en ooggetuigeverslagen van die roemruchte voorstelling. Hoofdstukken over Dada als Europese kunststroming, de ‘Hollandsche Dada-veldtocht’ van 1923, de Utrechtse ‘Groote Dada-avond’ en dadaïstische kenmerken van de kunst in Utrecht plaatsen de avond dat K&W op stelten stond in een breder (kunst)historisch perspectief.

Niels Bokhove en Mark van Gend, Utrecht DADA. Utrecht: Vereniging Oud-Utrecht, 2013. 144 blz., geïllustreerd ISBN 978 9071108 33 4 € 7,50.

Nabestellingen kunnen worden gedaan via de webwinkel.