Het Stegenboek Van Utrecht

Stegenboek, rapport en kaart

In de vorming van de stad Utrecht vervulden de stegen een onmisbare rol. Stegen zijn er in soorten en maten, ook een hof, achterom of slop behoort tot de verzameling. Na inventarisatie van alle stegen in de ‘Oude Stad’ is eind 2019 een boek, een rapport en een stegenkaart verschenen. En in 2021 zijn die uitgaven vernieuwd, hier vind u de links naar deze uitgaven.

Bert Poortman, TUSSEN ZWAANSTEEG EN ACHTEROM, Het Stegenboek van Utrecht, 2e druk 2021, ISBN 9789071108990. De nieuwe uitgave telt 172 bladzijden en heeft meer dan 200 illustraties in kleur.

Prijs voor leden van de Historische Vereniging Oud-Utrecht € 10 (1 boek per lid). Winkelprijs € 20. Voor wie het boek direct wil kopen kan dat doen via de webwinkel. Het boek is ook te koop in verschillende boekwinkels en musea in Utrecht.

Tussen Zwaansteeg en Achterom is hier gratis digitaal beschikbaar in een lagere resolutie. Messcherpe afbeeldingen staan in het gedrukte boek.
Stegenrapport Oude Stad Utrecht is de digitale inventarisatie van alle bezochte stegen. Meer dan 400 stegen staan in dit rapport, inclusief een situatie en foto’s. Het rapport heeft een index op steegnaam en op steegnummer. Stegenrapport Oude Stad Utrecht is alleen digitaal beschikbaar. Op de Stegenkaart Utrecht is de locatie van de genummerde stegen te vinden. De Stegenkaart Utrecht is bijlage bij het boek en digitaal beschikbaar.