Onthulling van een lantaarnconsole voor Anna Maria van Schurman

Van Zaterdag 02 december 2023 11:00 tot Zaterdag 02 december 2023 12:00

UITNODIGING

Graag nodigen we u uit voor de onthulling van een lantaarnconsole voor Anna Maria van Schurman op zaterdag 2 december, 11.00 uur. De console door beeldhouwer Laura Kok komt aan de Nieuwegracht ter hoogte van de Keukenstraat. De onthulling vindt plaats door locoburgemeester Lot van Hooijdonk die deze lantaarnconsole aanbiedt aan Dick de Jong , voorzitter Historische Vereniging Oud-Utrecht.

Programma zaterdag 2 december

11.00 uur onthulling op de werf Nieuwegracht, hoek Keukenstraat door locoburgemeester Lot van Hooijdonk en voorzitter Oud-Utrecht Dick de Jong.
Aansluitend koffie/thee bij Sociëteit De Engelenzang, Werfkelder Nieuwegracht 38

Bij of vlak na de onthulling wordt een korte toelichting gegeven op leven, werk en betekenis van Anna Maria van Schurman door Pieta van Beek (specialist Anna Maria van Schurman) en professor Leen Dorsman (em. hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Universiteit Utrecht). 

Aanmelden
Toegang is gratis. De ruimte is beperkt en we verwachten veel belangstelling.
Daarom graag reserveren, uiterlijk 29 november, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

De Historische Vereniging Oud-Utrecht bestaat dit jaar 100 jaar. Vele activiteiten hebben het eeuwfeest gemarkeerd. Van een feestelijke verjaardag met een koninklijke onderscheiding op het stadhuis op 12 maart, tot een rondreizende tentoonstelling over 100 jaar (Oud-)Utrecht, een Doeboek over de stadsgeschiedenis voor 11.000 basisschool leerlingen, een wijkentour over het erfgoed in de wijken, een symposium Erfgoedparticipatie, en een zeer druk bezochte Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2023.

Oud-Utrecht wil dit feestelijke jaar graag markeren met een blijvend gedenkteken voor de stad. In de aanloop naar dit jaar is er onder de bezoekers van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis een verkiezing gehouden van de belangrijkste historische en betekenisvolle Utrechter. Er was een duidelijke winnaar: Anna Maria van Schurman. In haar tijd was ze wereldberoemd, de Nederlandse Minerva, de Tiende Muze, de Ster van Utrecht!

Professor Voetius nodigde haar in 1636 uit een lofdicht uit te spreken ter ere van de nieuw opgerichte Universiteit Utrecht. Haar gedicht was een klassiek stededicht met een lofzang op stad Utrecht en op de nieuwe Universiteit die geestelijke rijkdom zou brengen. Bij deze gelegenheid sprak ze zich voor het eerst in het openbaar uit over de toelating van vrouwen tot de universiteit, met: "Maar, vraag je misschien, wat heb je op je hart? Wel, vrouwen worden niet tot de universiteit toegelaten".

Het gedicht op de stichting van Universiteit Utrecht en haar pleidooi om vrouwen toe te laten verscheen in internationale kranten en leverde Van Schurman Europese roem op. Voetius stond haar toe om vanachter een gordijn de colleges bij te wonen. Dat Anna Maria daarmee de eerste vrouwelijke student was, kreeg later meer bekendheid dan haar wetenschappelijke en creatieve werk.

Nu, in 2023, geven we Anna Maria graag een vaste plek door haar te vereeuwigen in een lantaarnconsole aan de Nieuwegracht. Gemeente Utrecht heeft via Fred Nuwenhuis van de Werkgroep Directe Voorzieningen aangeboden de kosten voor deze lantaarnconsole te dragen. Na een selectie door Oud-Utrecht en gemeente Utrecht is gekozen voor de Utrechtse beeldhouwer Laura Kok die een ontwerp heeft gemaakt voor de lantaarnconsole. In de console staan straks, naast de beeltenis van Anna Maria in ieder geval het begin van een van haar gedichten: ’O Utreght lieve stadt, hoe soud ’ick u vergeten’, en ‘Sol Iustitiae Illustra Nos, het motto van Universiteit Utrecht. Heel klein staat de aanleiding vermeld, 100 jaar Oud-Utrecht.

Meer over Anna Maria van Schurman 

Meer over beeldhouwer Laura Kok  

Meer over Willem Stooker en de lantaarnconsoles

Meer over de gemeentelijke werkgroep directe voorzieningen in een video met Fred Nuwenhuis

Beeldhouwer Laura Kok aan het werk met de lantaarnconsole voor Anna Maria van Schurman 17 november 2023

Beeldhouwer Laura Kok aan het werk met de lantaarnconsole voor Anna Maria van Schurman 17 november 2023