Jubileum Wijkentour Hoograven/Tolsteeg
Oud-Utrecht viert het eeuwfeest ook in de wijken van Utrecht! Zo kun je een speurtocht met de kinderen doen door de wijk, nieuwe weetjes uit je wijk ontdekken bij de historische wandeling met een gids of tijdens de Wijk Geschiedenis Quiz! Op zondag 14 mei is er een uitgebreid programma in de wijk Hoograven/Tolsteeg, dat is ontwikkeld in overleg met Peter Sprangers.
Speurtocht door Tolsteeg
Kinderen en volwassenen kunnen een speurtocht doen door de wijk Tolsteeg. Die speurtocht duurt drie kwartier en die kun je nu al doen, want je vindt hem onder deze pagina. Je kunt hem ook doen op 14 mei, vanaf 9:30 uur. De start is bij de Garage kinderboerderij Nieuw Rotsoord. Vanaf 13 mei kun je de speurtocht op papier afhalen bij de kinderboerderij.
Historische wandeling door Hoograven – door gids Frans Versteeg
Geschiedenis rondom Hoograven – in de wandeling komen onderstaande punten terug
Je zou het niet direct vermoeden, maar Hoograven heeft een enorm lange geschiedenis. De Romeinen zaten hier kort na het begin van de jaartelling al maar in de bronstijd werd hier ook al gewoond. In de 12e eeuw zou de aanleg van de Vaartse Rijn de ontwikkeling van het gebied sterk beïnvloeden, net als veel later de bouw van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het midden van de vorige eeuw kwam de ontplooiing nogmaals in een stroomversnelling. Tijdens deze wandelingen komen we o.a. langs een deel van de Inundatiekade van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit de 19e eeuw, een damsluis van diezelfde Waterlinie, de Draadfabriek Neerlandia, de Eerste Nederlandse Fabriek van Gereedschappen en de Limes, de weg van de Romeinen. De stormachtige ontwikkeling van Hoograven in de 20e eeuw wordt uitgebreid besproken.
Historische wandeling door Rotsoord - door gids Peter Sprangers
Geschiedenis rondom Rotsoord – in de wandeling komen onderstaande punten terug
De naam Helling is ontleend aan de diverse scheepswerfjes tussen 1600 en 1750. De Vaartsche Rijn was ideaal voor het vervoer van grondstoffen en eindproducten met name in bouwmaterialen: hout, grof en fijn keramiek en later metaal. Twee eeuwen geleden vestigde H. Trip zich hier met zes eigen schepen.
Francois van Oort bouwde de buitenplaats Rotsoord eind 17e eeuw. Het octrooi en productie van imitatiemarmer bracht de rijkdom. Hier kwam wandtegelfabriek ‘Holland’ waar na 1893 ook Jugendstil borden, vazen etc. werden vervaardigd. In 1918 volgde de meubel- en stoelenfabriek UMS (Pastoe). Wasserij Staatsen bestond al vóór 1900. Het complex heet nu Nieuw Rotsoord en is een groene oase in Utrecht-Zuid. Met de bouw van de watertoren in 1907 ging de volksgezondheid met sprongen vooruit. Het zware, ambachtelijke metselwerk met de kantelen doet denken aan een middeleeuws ridderkasteel. Per 1920 verhuisde Westraven van de Jutfaseweg naar de Helling. Miljoenen stuks aardewerk werden hier geproduceerd.
Wijk Geschiedenis Quiz
De dag eindigt met een quiz voor volwassenen.
Kijk voor de preciese gegevens (tijden en locaties) in de agenda op deze site.
Meer informatie over Hoograven/Tolsteeg, zie de site van St.Historische Kring Tolsteeg-Hoograven
Afbeelding: Gezicht op de zijgevel van het pand Jutfaseweg 122 in de Westravenstraat te Utrecht, met de door kunstenaar Jos Peeters in 2015 gemaakte muurschildering bestaande uit drie onderdelen over de geschiedenis van de wijk Hoograven. Foto: D.C.Goosen, 14-11-2015.
Bijlage(n)
Speurtocht Hoograven/Tolsteeg