Tourovervecht

Wijkentour Overvecht

Op 2 december was de drukbezochte wijkentour in Overvecht. De deelnemers aan de vier tochten verzamelden in Zimihc Theater Stefanus waar ook de tentoonstelling 100 jaar (Oud)Utrecht was te zien. Daarna gingen ze met Janne van Malenstein mee voor een historische wandeling of met Rami Ramou voor een fietstocht door de wijk. Hier is een fotoverslag van Joeb Mulder en Dick de Jong.

Zimihc Theater Stefanus

Zimihc Theater Stefanus

TourOvervecht b 

TourOvervecht a

Janne van Malenstein is wijkambassadeur Overvecht Groen en Schoon en werkt mee als beheerder van het groen. Ze nam de deelnemers mee op een tocht langs de experimentele flats waar bewoners per verdieping een gemeenschappelijke hal delen, ze kon mooi vertellen hoe dat ging met de kinderen die daar opgroeiden en dat sommigen terugkeren. Daarna op naar Park de Gagel met de indrukwekkende heuvel naast de Carnegiedreef. Van daaruit was er mooi zicht op de Heemtuin van Mien Ruys, stadsboerderij de Gagelsteede, de vijver en de gerenoveerde flats. Janne kon alle bomen en planten en kunst bij naam noemen. Voor degenen die niet uit Overvecht kwamen was deze wandeltocht een openbaring over de woonkwaliteit van Overvecht met een groene oase. De kunst in de openbare ruimte was een bijzonder item, met bovenop de heuvel De Wachter van Nic Jonk.

TourOvervecht l

TourOvervecht m

TourOvervecht o

TourOvervecht

TourOvervecht06

TourOvervecht u

TourOvervecht07

TourOvervecht08

TourOvervecht09

TourOvervecht10

TourOvervecht04

Bij de fietstocht met wijkambassadeur Overvecht Rami Ramou was de afgelegde afstand door Overvecht groter en kregen de deelnemers een beeld van de diversiteit in de wijk. Het is de wijk van Utrecht met de meeste diversiteit aan bewoners maar ook diversiteit aan uitzichten. Het is de groenste wijk van Utrecht. Het ligt tussen Fort Blauwkapel en Fort De Gagel en Fort de Klop, tussen Noorderpark en de Vecht. Er zijn dus drie forten die de wijk beschermen. Bijzonder aan de wijk zijn ook de fietspaden; die zijn groot genoeg om mooie fietstochten te maken en om te sporten. Er zijn veel mooie nieuwe initiatieven in de wijk opgezet omdat de gemeente Utrecht veel heeft geïnvesteerd om de wijk beter te maken. Rami kon vertellen: 'Er zijn veel mensen die een negatieve indruk hebben van Overvecht maar de afgelopen jaren is de wijk enorm verbeterd. We missen nog meer participatie.'

TourOvervecht13

TourOvervecht15

TourOvervecht16

TourOvervecht17

TourOvervecht18

De wijkentour werd gezellig afgesloten met een pubquiz in restaurant 5 van Zorgcentrum Rosendael, onder leiding van Saskia Ottenhoff van Zimihc Stefanus. 

TourOvervecht w

TourOvervecht z

 

Tips:
In Bibliotheek Overvecht is een expositie te zien over de geschiedenis van Overvecht, en de tentoonstelling 100 jaar (Oud-)Utrecht, Gloriantdreef 1.
Tot eind december is de tentoonstelling 100 jaar (Oud-)Utrecht ook te zien bij Zimihc theater Stefanus aan de Braziliëdreef 2.

Vereniging Oud-Utrecht viert 100-jarig bestaan met pubquiz over Overvecht: ‘Voor herhaling vatbaar’

TourOvervecht e