Watertoren Overvecht

Jubileum-Wijkentour Overvecht

Oud-Utrecht viert het eeuwfeest ook in de wijken van Utrecht! Iedere wijk heeft zijn eigen programma met onder andere historische wandelingen. Op zaterdag 2 december is er een uitgebreid programma in Overvecht. 

Hier is de introductie door wijkambassadeur Janne van Malenstein.

Overvecht is de groene wijk van Utrecht, waar bewoners zich ook sterk maken voor behoud van dat groen. Is het omdat we voeling hielden met de tuindersgrond onder onze voeten of vanwege de hoogbouw? De hoogbouw was over het algemeen sociale woningbouw. Met een veranderend woonbeleid veranderde de samenstelling van de bevolking. Overvecht werd een multiculturele wijk, waar nieuwe uitdagingen vroegen om nieuwe betrokkenheid, een nieuwe aanpak vaak. Wat blijft, is het groen. Van de drie grote parken en de vele groenstroken.

In 1983 mocht ik in een van de experimentele flats (EF) komen wonen. De EF zijn gebouwd naar een prijswinnend ontwerp bij het aanleggen van de wijk. In een grote, anonieme wijk toch samenleven - dat kan in de EF, waar steeds vier woningen een grote gemeenschappelijke hal delen. De EF hebben inmiddels de status van gemeentelijk monument. Negen van de tien flats staan in de zuidelijke lob van park de Gagel. Een aantal bewoners – onder wie ik - werkt mee aan het onderhoud van het groen. In het centrale deel van park de Gagel ligt de heuvel met De Wachter, die boven op het puin van de oude Jaarbeurs uitkijkt over een aantal tuinen, een vijver en stadsboerderij Gagelsteede met de openbare speeltuin. Het park heeft een beheergroep, waarvan ik sinds de oprichting in 2005 deel uitmaak.

Oude geschiedenis vind ik langs de Vecht en in de forten rond de wijk; de Klop, de Gagel, Ruigenhoek en Blauwkapel. Daarbuiten vindt een buitenmens weer volop vrije natuur om te wandelen, rennen, fietsen, zwemmen. Toch blijft het park mijn favoriete stuk Overvecht. Ik ben geen lid van Oud-Utrecht. Ik ben wel wijkambassadeur Groen en Schoon.

En hier is de introductie van Rami Ramou - hij woont in de wijk sinds 2017.  

Overvecht is de grootste wijk in de stad Utrecht. Het is de wijk van Utrecht met de meeste diversiteit aan bewoners. Het is groenste wijk van Utrecht. Het ligt tussen Fort Blauwkapel en Fort De Gagel en Fort de Klop. Er zijn dus drie forten die de wijk beschermen. Aan de andere kant van de N32 ligt het Gagelbos. Bijzonder aan de wijk zijn ook de fietspaden; die zijn groot genoeg om mooie fietstochten te maken en om te sporten.  

Wat ik zelf heel mooi vind is wandelen of fietsen langs de Vecht en mooie wandelingen maken in het Gagelbos. Er zijn veel verschillende initiatieven in de wijk. Vooral gedurende de afgelopen jaren zijn er veel mooie nieuwe initiatieven in de wijk opgezet omdat de gemeente Utrecht veel heeft geïnvesteerd om de wijk beter te maken. Wij het wijkplatform, de wijkambassadeurs, 030 die mensen helpen in het vinden van werk, het project O en Samen voor Overvecht, het Toekomstpunt samen met het Rode Kruis die mensen helpt aan een gezond ontbijt voor mensen met lage inkomens om een aantal van de initiatieven te noemen. Er zijn ook veel locaties die je kunt huren voor bijeenkomsten of vergaderingen zoals Buurthuis de Jager, Johannes centrum, Buurthuis de Dreef en Buurthuis de Boog. Ook vind je er huiskamer de Klop en Plan Einstein. Huiskamer de Klop is een kleine huiskamer, een ontmoetingsplek voor ouderen waar ruimte is om samen koffie/thee te drinken en activiteiten te doen. Plan Einstein is een plek voor nieuwkomers en studenten met een mooie huiskamer en verschillende activiteiten en cursussen die voor iedereen in de wijk toegankelijk zijn. Plan Einstein is een samenwerking van Welkom in Utrecht, Vluchtelingenwerk, COA, Social Impact Factory en Gemeente Utrecht. 

Er zijn veel mensen die een negatieve indruk hebben van Overvecht maar de afgelopen jaren is de wijk enorm verbeterd. We missen nog meer participatie. De diversiteit van de wijk trekt mij en ik ben heel erg gemotiveerd om de wijk beter te maken en de positiviteit van de wijk te laten zien en te delen met mensen. Daarvoor werk ik samen met mijn collega wijkambassadeurs en het wijkplatform en met alle mooie initiatieven in de wijk.

Kijk hier voor het programma en meld je aan voor de activiteiten. 

01 stefanus logo RGB horiz opwit