Marcella Dorigo

Winnaar Utrecht Geschiedenisprijs 2014

Dhr. Leo Lousberg is de winnaar van de Utrecht Geschiedenisprijs 2014. Hij heeft de prijs gewonnen met zijn onderzoek getiteld ‘Verklonken Utrechts erfgoed: een twaalfde-eeuws antifonarium.’

Lousberg kreeg de prijs, die bestaat uit een penning van Theo van de Vathorst en een geldbedrag van € 2.500,-, op 4 juni uitgereikt uit handen van de voorzitter van de Vereniging Oud-Utrecht, Heins Willemsen.

Lousberg onderzocht een reeks handschriften met tekst en muzieknotatie op lijnen. Het onderzoek wees uit dat de handschriften vrijwel zeker afkomstig zijn uit de Utrechtse Paulusabdij. Opzienbarend was ook de bevinding dat deze twaalfde-eeuwse muziek als 'Arabische' in de oren moest hebben geklonken. Lousberg verklaart dit uit Byzantijnse invloeden die via Italië in Noord-Europa terechtkwamen. Hiermee heeft Lousberg, volgens de jury, de Utrechtse muziekgeschiedenis gekoppeld aan de ontwikkelingen in een veel groter deel van Europa en de gehele christelijk wereld. En is de inzending van Lousberg een fascinerende onderzoeksreis op de grens van muziekwetenschap en geschiedenis.

In november 2014 zal het onderzoek van Lousberg gepubliceerd worden als artikel in het Jaarboek Oud-Utrecht. Lousberg zelf zal zijn onderzoek voortzetten in het kader van zijn proefschrift aan de Universiteit van Utrecht.

De Utrecht Geschiedenisprijs is een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt door de Vereniging Oud-Utrecht, met als doel het stimuleren van oorspronkelijk onderzoek naar geschiedenis van de provincie Utrecht. Tot 1 januari konden inzendingen bij de vereniging worden ingeleverd. De jury, die bestaat uit dr. F. Vogelzang (voorzitter) en mw drs. M.A. van der Eerden, dr. A.J van de Hoven van Genderen en dr R.N.J. Rommes droeg de heer Lousberg voor als winnaar. In 2012 won Hans Zijlstra de prijs voor zijn onderzoek naar het Zeisterbos.

Bijlage(n)
Juryrapport