Musketon Ingang

Selectielijst Jonge monumenten – Post 65

Er heerst een jubelstemming in de whatsapp groep van de Commissie Cultureel Erfgoed van Oud-Utrecht. De gemeente Utrecht heeft een selectielijst vrijgegeven van moderne monumenten die kandidaat zijn om een beschermde status te krijgen. Onze Post-65 lijst heeft daar een rol in gespeeld en vanzelfsprekend werd er direct gekeken of “de Musketon” erbij stond waar wij als vereniging een monument aanvraag voor hebben ingediend. En ja! Dit project staat erop.

In het tijdperk COVID heeft de Commissie Cultureel Erfgoed fietsend heel Utrecht in kaart gebracht met POST 65 kanshebbers voor een monumentstatus. Ons rapport is dan ook in goede aarde gevallen. Sterker nog: De vereniging heeft een donatie van een van onze leden mogen ontvangen voor dit werk. En ook hebben wij contact gehad met de afdeling erfgoed en onze mening kunnen geven over wat er op die lijst staat.

De lijst bevat ons inziens een prettige keuze in verscheidenheid en een aantal essentiële selecties. Zo is daar het hart van Tivoli Vredenburg. Het welbekende ontwerp van Hertzberger staat in landelijke erfgoedkringen eigenlijk al op “de dodenlijst post65”. Goed om te lezen dat de grote zaal nu bij de selectie hoort. Ook de Uithof (sommigen noemen het USP maar voel je je Utrechter dan blijft het De Uithof) is ruim voorzien met een aantal selecties.

Vanzelfsprekend zit er ook complexiteit in de lijst zoals rondom de Strosteeg bijvoorbeeld. Monumentwaardig is de locatie zeker maar daar zijn ook plannen tot herontwikkeling. In gedachten nemend dat binnen de omgevingswet per 1 januari voor erfgoed ook zichtlijnen gaan tellen. Complex dus. Als Commissie Cultureel Erfgoed zullen wij dit voor de leden dan ook scherp blijven volgen.

Een belangwekkend voorbeeld is het Rabobankgebouw aan de Croeselaan. Het is een project met intrigerende herinneringen en zeker een icoon in die tijd. Ging het verhaal niet rond dat bewoners aan de overkant zonneschermen dienden te krijgen betaald door de Rabobank. Zo’n spiegelend gebouw was uniek en vooruitstrevend in die tijd en is dat wellicht nog steeds.

‘Onze’ Musketon is ook een toonbeeld van post65 architectuur. Niet in het minst vanwege de bouwwijze en het materiaalgebruik maar zeker ook vanwege de maatschappelijke functie in die ontstaansperiode van maatschappelijke emancipatie. Er werd ruimte geboden voor ontmoeting en gemeenschappelijke activiteiten op kleinschalige plekken in een sfeer van huislijkheid in een zakelijk en service gericht gebouw.

Als commissie gaan we vanzelfsprekend het gemeentelijke proces nauwgezet volgen en zullen wij hoog inzetten op aantal aanwijzingen en het waarom daarvan. Voor nu zijn wij blij en dat is wat het werk in de Commissie Cultureel Erfgoed zo leuk maakt.

Selectielijst gemeente Utrecht: Document Utrecht - Bijlage Selectielijst jong erfgoed met toelichting - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)

Monument aanvraag Oud-Utrecht vraagt de monumentenstatus aan voor De Musketon - Oud Utrecht

Post65 Waardestelling CCE Post 65, Selectie en waardestelling jong erfgoed - Oud Utrecht (oud-utrecht.nl)