507 Van Heutzstraat Ri Bantamstraat

Complex 507 (Lombok), een klein wonder; het totale complex is behouden

In de wijk Lombok is een bijzonder complex sociale woningbouw gelegen: Complex 507. De Vereniging Oud-Utrecht maakte zich samen met de bewoners ca.10 jaar geleden sterk vóór het behoud van dit complex. De gedeeltelijke sloop is niet gebeurd en het totale complex woningen is definitief gerenoveerd in 2020-2022.

Het gaat om maar liefst 354 woningen, in 11 straten, waaronder de bekende Kanaalstraat. Het complex volkswoningen was in 1920 een initiatief van de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen, en het heeft een bouwstijl verwant aan de Amsterdamse school. Architect was de destijds opkomende Jan van der Lip (1877-1939), een leerling van de bekende Utrechtse architect P.J. Houtzagers. Architect van der Lip bouwde landhuizen voor zeer welgestelden, maar deed ook aan volkswoningbouw. 

De bouwstijl maakt dit sociale woningbouwcomplex uniek in de stad Utrecht; er is in Utrecht sowieso weinig gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De poortgebouwen en achterliggende hofjes geven het een bijna dorpse allure, midden in de stad. Een aantal originele details zijn echter helaas verdwenen zoals de stalen kozijnen. Eigenaar is woningbouwstichting Bo-Ex. Na de eerste sloopplannen 20 jaar geleden, sneuvelden al verschillende renovatieplannen.

Vereniging Oud Utrecht maakte zich steeds sterk voor een snelle renovatie van in ieder geval de mooiste, beeldbepalende  delen van het Complex 507 (Kanaalstraat, hofje Bantamstraat etc.) omdat

  • de architectuur bijzonder fraai was voor sociale woningbouw anno 1920, het complex uniek in Utrecht is, en een zeer herkenbaar deel vormt van de wijk Lombok.
  • er een patstelling was ontstaan tussen Bo-Ex en de bewoners van de huizen.
  • er bouwkundig dringend een grote opknapbeurt voor het Complex 507 noodzakelijk was.

Het gehele Complex 507 is in 2020-2022 gerenoveerd, waarbij het karakteristieke uiterlijk behouden is gebleven. De binnenkant van de woningen is totaal gemoderniseerd. Het bewonersprofiel (géén grote gezinnen meer) is wel iets veranderd, de huizen blijven natuurlijk klein. Voorts zijn de bewoners bezig met het uitwerken van een vrij uniek experiment;  het “zelfbeheer” van het omvangrijke complex woningen. Dit was een bijzondere voorwaarde voor de renovatie door de eigenaar woningstichting Bo-Ex.

3 januari 2023
Tekst: Jan Hoogerland

507 straatwand

Kanaalstraat

507 dakrand

Kanaalstraat

507 raam boven poort

507 detail poort

Doorkijkje naar de Bantamstraat

03Palembangstraat

Palembangstraat

04hoek Soerabajastraat Medandstraat

Hoek Soerabajastraat Medanstraat

05Bantanstraat ri Kanaalstraat

Bantamstraat richting Kanaalstraat

06Termatenstraat

Termatenstraat