Utrechtsarchiefnacht

Online Nacht van de Utrechtse Geschiedenis 2020

Op 10 oktober 2020 hebben we de geschiedenis van de stad en regio Utrecht gevierd tijdens de derde editie van de Nacht van de Utrechtse geschiedenis. Hier een impressie.

De opening werd verricht door Anke Klein, wethouder erfgoed van gemeente Utrecht: ‘Dank aan Oud-Utrecht voor de kennis en bevlogenheid en de mooie samenwerking van 20 erfgoedpartners en vele gepassioneerde erfgoedliefhebbers aan de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. Er zijn vele instellingen die erfgoed koesteren en ontwikkelen en bewoners die zich inzetten voor erfgoed in hun stad of buurt. In deze eeuwenoude stad Utrecht zijn op elk plein en elke straathoek verhalen te vertellen die betekenis geven aan onze omgeving en het gevoel geven dat we deel zijn van een groter geheel. Nog 600 dagen en dan vieren we Utrecht 900 jaar. De hele maand oktober genieten we nog van een Geheim van de Dag, veel plezier!’

Nacht01

Het was anders dan anders, de meeste mensen konden vanuit huis mee kijken en doen. We vierden voor de derde keer de Nacht en de eerste keer helemaal online. Samenwerking was er met Jonge Historici bij de verkiezing van de Jonge Historicus van het Jaar 2020, hier nogmaals dank aan finalisten Lex van Renssen en Koen Marijt, en met felicitaties voor winnaar Hugo Schalkwijk!

Nacht02Nacht03Nacht04

Nacht05

Er waren zes interessante pitches in het thema van de Maand van de Geschiedenis: oost/west over de aardbol.

Pitches

Vervolgens startte de enige echte Uterechse Geschiedenis Kwis met Koos Marsman.
Nacht10

Nacht11

 Na twee wervelende rondes met foto’s en filmpjes, en 30 online-teams, heeft team Jurriaan gewonnen, zij gaan met de lift de Domtoren op! De volledige uitslag van de quiz is bekend gemaakt op de site Nacht van de Utrechtse geschiedenis.

Vanaf 1 oktober was er dagelijks een Geheim van de Dag met filmpjes, blogs en podcasts over erfgoed in Utrecht. Meer dan 20 erfgoedpartners leverden een bijdrage aan het Geheim van de Dag. Kijk op deze site.

De livestream van de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis trok al bijna 1500 kijkers. Kijk hier terug!

Dank aan alle erfgoedpartners en de inzet van vele vrijwilligers voor de organisatie en communicatie. Dank ook aan de organisatoren van afdeling erfgoed Gemeente Utrecht, Universiteit Utrecht, Centraal Museum en speciale dank voor de gastvrijheid van Het Utrechts Archief.

We maakten ook, onder eindredactie van Arjan den Boer, twee pagina’s over Oud-Utrecht activiteiten en leden voor de DUIC van oktober. De titel was Doe mee met Oud-Utrecht! Dat leverde nieuwe leden op, inmiddels zijn we de 2100 leden ruim gepasseerd. 

Dick de Jong, voorzitter Oud-Utrecht