Het geheim van het Utrechts Geveltekenfonds (15)
Onze historica Rietje de Bruin kwam met het idee: is het niet hoog tijd om Pieter Quint Ondaatje (1758-1818) met een gevelsteen te eren? Het kostte haar niet veel moeite de andere bestuursleden van dat idee te overtuigen.
Pieter Quint Ondaatje
Ondaatje was de leider van een grote groep burgers die in 1786 het gehate Utrechtse stadbestuur afzette. Na verkiezingen kreeg Utrecht een democratischer bestuur. Erg lang duurt dat niet, want een jaar later neemt stadhouder Willem V de macht weer over. Ondanks de korte duur werd de revolutie van Ondaatje een inspiratie voor de Franse revolutie en ook voor de eerste Amerikaanse grondwet.
Ondaatje kwam uit het toenmalige Ceylon, nu Sri Lanka, en had een Tamil vader en een Nederlandse moeder. Hij ging studeren in Utrecht en werd een van de weinige belangrijke politici van kleur uit die tijd.
Het Utrechts Geveltekenfonds (UGTF) vindt dat hij een uitgebreider eerbetoon verdient dan het eenvoudige bordje aan zijn toenmalige woonhuis aan de Lange Nieuwstraat. Inmiddels heeft de gemeenteraad zich uitgesproken voor het plaatsen van een gevelsteen over Ondaatje en hebben we ook een plaats aan het Stadhuis in gedachten.Ook B&W heeft steun betuigd. Wellicht komt er ook financiële steun van een nazaat van Pieter Quint Ondaatje in de persoon van de 87-jarige Canadese zakenman en weldoener Christopher Ondaatje. Als wij zijn steun krijgen, kan het bijna niet meer misgaan.