Actueel nieuws uit de Commissie Cultureel Erfgoed

De Commissie Cultureel Erfgoed waakt over het behoud van het cultureel erfgoed in de stad en de provincie Utrecht. Op deze pagina actueel nieuws over activiteiten van de commissie.

Omgevingsvisie Overvecht 2040

Overvecht
Oud-Utrecht heeft een reactie ingediend op de ontwerp-omgevingsvisie Overvecht.
Overvecht is een wijk met een grote verscheidenheid aan bewoners in achtergrond en bewoningsgeschiedenis. De wijk maakt al 25 jaar sociaal, economisch en ruimtelijk een dynamische ontwikkeling door. Erfgoed kan daaraan bijdragen. Erfgoed versterkt de identiteit en beleving van een wijk of buurt en verbindt de bewoners. Omgevingsvisies en omgevingsplannen bieden een nieuw instrument om cultuurhistorische waarden en erfgoed in het perspectief van de gebiedsontwikkeling te plaatsen.
Oud-Utrecht heeft, jammer genoeg, moeten constateren dat de ontwerp-omgevingsvisie voor Overvecht niet veel verder komt dan bescherming van afzonderlijke monumenten. Een heldere analyse van de cultuurhistorische waarden van Overvecht vinden we er niet in terug. Een gemiste kans, want cultuurhistorie en erfgoed kunnen juist een inspiratiebron vormen voor de ontwikkeling. In de ontwerp-omgevingsvisie Overvecht ontbreekt het echter aan visie en ambitie om deze kwaliteiten - die mede de identiteit van Overvecht en Overvechters bepalen - te behouden, te versterken, te benutten en te beleven.
De Commissie Cultureel Erfgoed heeft hierover contact gelegd met Overvechters die zich voor het erfgoed in hun wijk inzetten, en een reactie opgesteld. Oud-Utrecht heeft de reactie in mei in gediend bij de gemeente.

Park de Watertoren Overvecht

Park De Watertoren
In de wijk Overvecht staat één rijksmonument: de watertoren. Rond deze watertoren is Park De Watertoren aangelegd. Door de zichtlijnen op de watertoren vormt deze een belangrijk oriëntatie- en herkenningspunt voor Overvecht-Zuid. De watertoren, uit de jaren dertig, is ook een van de weinige schakels tussen Overvecht en de tijd dat Overvecht er nog niet was. Delen van het park worden opnieuw ingericht. Oud-Utrecht is blij dat daarmee de oorspronkelijke waarden van het park en de zichtlijnen de watertoren worden hersteld. Oud-Utrecht ziet graag dat bij deze gedeeltelijke herinrichting en volgende plannen nog meer gebruik gemaakt wordt van de analyses en waarderingen die in de loop der tijd voor het park zijn opgesteld. Mogelijk kunnen daarbij ook elementen zichtbaar en beleefbaar worden gemaakt uit de tijd vóór Overvecht, bijvoorbeeld de (verdwenen) Anthoniedijk. Dat kan de watertoren zijn oorspronkelijke ontsluiting en oriëntatie teruggeven en een onderdeel vormen van de verbinding naar andere delen van de wijk en naar het Noorderpark.
De Commissie Cultureel Erfgoed heeft hierover een reactie opgesteld die in juli door Oud-Utrecht bij de gemeente is ingediend.Er zijn ook plannen voor watertoren zelf in ontwikkeling. Oud-Utrecht blijft deze volgen en houdt hierover graag contact met wijkbewoners.

Verbindende cultuur en inspirerend erfgoed

Provinciaal programma cultuur en erfgoed
De provincie Utrecht heeft in het kader van de omgevingswet het programma opgesteld 'Verbindende cultuur en inspirerend erfgoed - toekomstbestendig en voor iedereen'. Oud-Utrecht heeft in mei op het ontwerp van dit programma een zienswijze ingediend. De belangrijke punten daaruit zijn:

  • Leg meer verbinding tussen cultuur en erfgoed;
  • Maak verbinding tussen de inzet op erfgoed en de sociaaleconomische opgaven, zoals werk en scholing;
  • Stimuleer de kennisontwikkeling en -overdracht tussen professionals en vrijwilligers
  • Stimuleer actief de historische verenigingen bij hun activiteiten en werk met hen samen.

Het programma is inmiddels door Provinciale Staten vastgesteld. De suggesties van Oud-Utrecht zijn voor een groot deel overgenomen.

 

Bijlage(n)