Dsc 5448 64

Perronkappen Centraal Station

De commissie cultureel erfgoed heeft de gemeenteraad verzocht de 19e eeuwse perronkappen van het Centraal Station, die nu worden gesloopt, te bewaren voor hergebruik.

In een brief aan de raad vraagt wethouder V. Everhardt zich af of de perronkappen van Utrecht Centraal gezien de daarmee gemoeide kosten wel opgeslagen moeten worden ten behoeve van hergebruik. Vereniging Oud-Utrecht pleit ervoor om de kappen wel degelijk te bewaren. Van het oude station blijft toch al heel weinig over.

Natuurlijk zijn met hergebruik kosten gemoeid, maar de gemeente bezit voldoende bedrijfsruimten om de onderdelen tijdelijk op te kunnen slaan. Het argument dat de opslag alleen zo'n € 75.000,- kost, overtuigt ons dan ook niet. Wij zien tal van plaatsen in de stad waar de stationskappen nuttig kunnen worden hergebruikt. Bijvoorbeeld als tram- of bushalte (hoeveel haltes komen er de komende jaren niet bij?), als (markt)hal in of bij winkelcentra of als overdekte fietsenstalling.

Hergebruik van de oude kappen geeft zoveel meer karakter, allure en bescherming dan de dikwijls te kleine abri's. Met een beetje creativiteit hoeft die opslag geen jaren te duren!

Kort na ons schrijven aan de gemeenteraad heeft de gemeente een nieuwe bestemming voor het laatste onderdeel van de perronkappen gevonden, namelijk op het dak van de A2-tunnel in het toekomstige centrum van Leidsche Rijn. De kap wordt daar in drie delen opgebouwd, naast elkaar. De ruimte kan in de toekomst worden gebruikt bijvoorbeeld als markthal of voor concerten of theatervoorstellingen.

Update: oktober 2014

In oktober 2014 is de gemeente begonnen met de bouw van een ruimte voor evenementen en publieksontmoetingen op het tunneldak van de A2. Hiervoor wordt een deel van de oude perronkappen gebruikt.

Update: april 2017