Mariaplaats tijdens de brocanterie

Mariaplaats

In vroegere tijden hadden pleinen een belangrijke functie in het leven in de stad, zo werden op alle Utrechtse pleinen markten gehouden. De Mariaplaats is een van die pleinen, gelegen in een van de eerste oude wijken van Utrecht, de wijk Staethe. De zuidelijke entree van de oude binnenstad over de begane grond vanaf het station loopt via de Mariaplaats. Dit plein is daarin het visitekaartje van de oude stad.

Op dit moment wordt het pleindeel, rondom de oude pomp, voor een deel gebruikt als parkeerplaats voor 7 auto's en loopt er aan beide zijden een weg voor auto's. Midden op het plein staat een toilet gebouw!

De Vereniging Oud-Utrecht heeft het initiatief genomen voor de organisatie van een aantal antiek- en curiosamarkten op koopzondagen. De oorspronkelijke functie van het plein wordt daarmee weer hersteld. Deze markten vonden plaats in de zomers van 2011 en 2012 en werden georganiseerd in samenwerking met een organisatiebureau voor markten. Het werd een kleine, gezellige markt met antiek, curiosa en hebbedingetjes. Daarmee hadden bezoekers een extra motief om op de eerste zondag van de maand naar de stad te komen.

In september 2011 heeft de vereniging een brief gestuurd aan wethouder Lintmeijer met een voorstel voor herstel van de inrichting van de Mariaplaats, zodat het weer een aantrekkelijke plek kan worden in de stad en weer geschikt voor evenementen

Bijlage(n)
brief aan de heer Lintmeijer