Dsc 9771 64

Van Sijpesteijnkade

Oud Utrecht zet zich in voor het geheel of gedeeltelijk behoud van de historische Van Sijpesteijnkade bij het centraal station. Een prachtig stukje oude stad dat in de nieuwe bebouwing rond het station het verleden overeind kan houden in harmonie met de nieuwe moderne omgeving.

Medewerking van projectontwikkelaar NS Poort en de gemeente Utrecht is hiervoor essentieel.

Meer informatie: www.bouwpututrecht.nl.

In 2009 heeft Oud Utrecht, in samenwerking met andere organisaties, een visie ontwikkeld op de toekomst van de Van Sijpesteijnkade. (zie de link)

Op de Raad Informatie Avond van 28 augustus 2012, over de ontwikkelingen rond de Van Sijpesteijnkade, was Oud Utrecht een van de 'meepraters'.

Op zondag 23 maart 2014 hielden de krakers van Van Sijpesteijnkade 25 open huis. Er bestond en bestaat zorg om mogelijk verval en beschadiging gedurende de tijd dat dit rijksmonument leegstaat. Het in 1912 van woonhuis naar kantoor omgebouwde pand kreeg een classicistische gevel en een fraai en nog goed bewaard neo-renaissance-interieur. Twee leden van de Commissie Cultureel Erfgoed van Oud-Utrecht verzorgden rondleidingen voor de ruim 100 bezoekers. En zo kwam Oud-Utrecht onder de aandacht van lezers van onder meer het AD, Utrecht Dichtbij en De Utrechtse Internet Courant.

Eind 2013 zijn de drie panden die het dichtst tegen de sporen aan staan gesloopt. In april 2014 zijn café The Guardian en het naastgelegen pand gesloopt. De overige woningen, nummers 9 tot en met 29, worden volgens een afspraak tussen de gemeente en eigenaar NS pas gesloopt wanneer NS concrete plannen heeft voor nieuwe bebouwing op deze plek. Het pand op nummer 25 is een rijksmonument. Dit pand blijft staan en wordt door de NS ingepast in de nieuwbouw.

Bijlage(n)
Cce Oud Utrecht Visie Van Sijpesteijnkade [2009-02]
Tijdschrift Oud Utrecht Interessant Ensemble Van Bouwstijlen [april 2009]