2017

Jaarboek 2017

Jaarboek 2017

Hertenpoten, hoppenbier en hamburgers
Zevenduizend jaar eten en drinken in Utrecht

Prehistorisch tafelen in Utrecht

serie: Drankjes van de keukenmeid
Een selectie Utrechtse recepten

Basisrantsoen of barbecue?
Een kijkje in de keuken van een Romeinse wachttoren

serie: Utrechtse menukaarten

Eten in de tijd van Willibrord
Van rotte mispel tot wilde watermeloen

Het menu van de lage adel in Huis te Vleuten

‘Verclaringe van den provisien’
De voedselvoorraden op kasteel Vredenburg

Craft beers uit de late middeleeuwen
Stichts hoppenbier en kuitbier

Wijnen ‘totter behouff deser stadt’
De Utrechtse stadswijnkelder tussen 1549 en 1577

Maaltijden in de Fundatie van Renswoude

Rumfordse soep als politiek lijmmiddel?
Een voedselbank in IJsselstein rond 1800

Aan tafel bij de familie Royaards-Schorer
Koken en netwerken aan de Nieuwegracht in de achttiende en negentiende eeuw

Wat dronken zij?
De negentiende-eeuwse bierrevolutie in Utrecht

‘Een lekkere bek, een dubbeltje in de gleuf en trek’
Over het ontstaan van de snackbar in Nederland in de twintigste eeuw, met een Utrechts sausje