Tentoonstelling: Tussen hemel en oorlog
Van 20 februari t/m 15 juni kun je in Museum Catharijneconvent genieten van modernistische topstukken uit het interbellum. Aan de hand van toonaangevende werken van kunstenaars als Wassily Kandinsky, Jan Sluijters en Charley Toorop ontdekken bezoekers de verrassend nauwe relatie tussen moderne kunst en religie in de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw. In deze roerige periode tussen twee wereldoorlogen zoeken mensen naar houvast, hoop en vernieuwing. Die zoektochten vind je terug in de diverse stijlen en stromingen van de religieus en spiritueel geïnspireerde moderne kunst uit het interbellum.
Op zoek naar gemeenschap, sociaal engagement en nieuwe maatschappelijke waarden verenigen kunstenaars zich in bewegingen en genootschappen. Een van die collectieven is De Gemeenschap, een katholiek cultureel maandblad dat in 1925 in Utrecht wordt opgericht. Het tijdschrift besteedt aandacht aan literatuur, architectuur, kunst en film, maar bevat ook artikelen over levensbeschouwing en politiek. Bij het blad en de gelijknamige uitgeverij zijn veel kunstenaars en auteurs betrokken die later grote bekendheid krijgen. De veelal jonge kunstenaars van De Gemeenschap, zoals Joep Nicolas, Ossip Zadkine en Jozef Cantré, drukken een belangrijke stempel op de vernieuwing van kerkelijke kunst.
Stilleven met Pieta, Dick Ket 1932, Stedelijk Museum Amsterdam
Via de eigentijdse bijdragen van de Gemeenschap-kunstenaars en andere bekende namen maak je in de prachtig vormgegeven tentoonstelling kennis met de religieuze ‘roots’ van het modernisme. Kom ervaren hoe de turbulente samenleving ruimte biedt voor een stroomversnelling in de moderne kunst, en ontdek hoe mensen ondanks grootschalige crises daarin hun inspiratie en zingeving vinden.
Lees meer over deze tentoonstelling
Over Museum Catharijneconvent
Museum Catharijneconvent is het rijksmuseum voor kunst en erfgoed van het christendom in Nederland en bevindt zich in een prachtig middeleeuws kloostergebouw. Het museum maakt inspirerende, spraakmakende tentoonstellingen als Bij ons in de Biblebelt, Gospel en Christendom & slavernij. Ook zijn we een belangrijk kenniscentrum waar samenwerking met maatschappelijke partners en kennisontwikkeling belangrijke pijlers zijn.
Het museum wil een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt en kan stilstaan bij wonderschone voorwerpen en belangrijke thema’s. Met onze unieke kunstcollectie vertellen we meerstemmige verhalen die verwonderen, raken en mensen in beweging brengen. Hiermee willen we bijdragen aan een begripvolle samenleving.