Dick de Jong reikt het eerste jaarboek uit aan Abdisalam Yasin Ali

Presentatie Jaarboek 2015

Onder grote belangstelling vond de uitreiking van het Jaarboek 2015 op zondag 22 november plaats in Fort bij Vechten in Bunnik. Het boek draagt als titel 'Utrechters in oorlog en vrede'.

Vooraf ging een rondleiding door boswachter Hans Nap in het complex dat vorig najaar gerenoveerd is opgeleverd. In het auditorium van het Waterliniemuseum heette de kersverse voorzitter van Oud-Utrecht, Dick de Jong, eenieder van harte welkom en kondigde enkele sprekers aan.

Mieke Heurneman van Landschap Erfgoed Utrecht, die de Werkgroep Utrechters in Oorlog en Vrede had geïnitieerd, vertelde over de goede samenwerking met de jaarboekcommissie. Alle artikelen in het jaarboek zijn uit deze samenwerking voortgekomen. De voorzitter van de jaarboekcommissie, Wilbert Smulders, lichtte toe hoe het jaarboek tot stand is gekomen, een omvangrijke en tijdrovende operatie. Hij bedankte ook eindredacteur Mariëlla Beukers en vormgever Jeroen Tirion voor hun belangrijke rol bij het vervaardigen van het boek.Vervolgens kwamen twee auteurs aan het woord: Frits Stuurman, die aan een oral-history-project over Amerikanen op vliegbasis Soesterberg had meegewerkt, en Raymond Uppelschoten, die een boeiend verhaal vertelde over het melkmeisje Maartje. Daarna nam Dick de Jong weer het woord en interviewde de Somalische vluchteling Abdisalam Yasin Ali die sedert 2009 in ons land woont. Hij mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Een afsluitende borrel vond plaats in de ontvangstruimte van het Fort.

De onderzoekers van de werkgroep Oorlog en Vrede is ook gevraagd om een korte tekst voor een breed publiek te schrijven voor het erfgoedportal Utrecht Altijd. Deze staan er nu gebundeld bij het thema Utrechters in oorlog en vrede.