Marcella Dorigo

Groot Evenement 2011

De grote excursie 'Vorstelijk Zuilen in een vorstelijk complex' had op 1 september 2011 plaats in de Utrechtse wijk Zuilen.

Plaats van samenkomst was Het vorstelijk complex aan de Prinses Beatrixlaan, genoemd naar de twee voormalige basisscholen, de Prinses Beatrixschool en de Prinses Christinaschool, die zijn gerenoveerd en samengevoegd met een ertussen gebouwd nieuw theater. Dit is de basis van ZIMIHC, een organisatie voor (amateur)kunst. Verder geeft het complex onderdak aan sociaal-cultureel werk en een restaurant, The Colour Kitchen, waar jongeren van verschillende nationaliteiten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een leer- en werkplek vinden.

In de theaterzaal werden lezingen gegeven door onze leden Bettina van Santen, over stedenbouwkundig en architectonisch Zuilen, en Kaj van Vliet, over historisch Zuilen.

Na een lunchbuffet in The Colour Kitchen volgde een rondleiding door de wijk in vier groepen, te beginnen bij het oorlogsmonument aan het Sint Bernhardplein. De wandeling voerde in deze tuinwijk langs de typerende eengezinshuizen met hun voortuintjes en hoekwinkels en in een ander gedeelte de herenhuizen van de meer gefortuneerde bewoners. Eindpunt was de Sint Jacobuskerk aan het Sint Bernhardplein, tegenover Het Vorstelijk Complex. Daar werden inleidingen gehouden door Arnold Rog, over de Sint Jacobuskerk, en Wim van Scharenburg, over het leven in Zuilen in vroeger tijden.

De borrel ter afsluiting van een geslaagde dag vond plaats in een bij-ruimte van de kerk.