37e Van der Monde-lezing

37e Van der Monde-lezing: Zoeken naar Paleis Lofen

In het jaar dat Utrecht 900 Jaar stadsrechten viert, neemt historicus en projectleider Tijn Pieren u mee door de unieke geschiedenis van de geboorteplek van Utrecht en de totstandkoming van de historische attractie Paleis Lofen.

Op 2 juni 2022 opent de historische attractie Paleis Lofen en kun je het moment beleven waarop Utrecht stad werd in 1122. De resten van het voormalig keizerlijk paleis zitten verborgen tussen de Vismarkt en het Domplein en zijn niet of nauwelijks toegankelijk. Tot nu.

Sinds eind 2020 zoekt DOMunder met de Paleis Lofen-community naar de verhalen van deze spannende en intrigerende plek, die de gelaagdheid Utrecht nog verder aanraakbaar en beleefbaar maken. Het middeleeuwse keizerlijk Paleis is gefundeerd op Romeinse resten. Na de grote stadsbrand van 1253 wordt het een complex van claustrale woonhuizen van de Dom, om vervolgens vanaf de 19e eeuw onder meer te fungeren als zilversmederij, glasslijperij, kolenopslag, wijnkelder en bakkerijopslag. In de 20e eeuw komt hier nog de functie van autogarage en horeca bij. Wat is hier allemaal van terug te vinden, welke verhalen zijn er nog meer te ontdekken en welke worden vanaf nu geschreven?  

De opening van de historische attractie op 2 juni 2022 - als cadeau aan de jarige stad - is pas het begin van verdere ontwikkeling, net zoals de stadsrechten dat waren voor Utrecht. Het zoeken naar Paleis Lofen is intussen al volop bezig en brengt allerlei onderzoekssporen zoals bouwhistorie, archeologie en archiefonderzoek samen. Naast het centrale verhaal delen bouwhistoricus Frans Kipp en 3D-modelleur Daan Claessen, archeoloog Herre Wynia, archivaris Kaj van Vliet en de Paleis Lofen-community de nieuwste inzichten over (middeleeuws) Utrecht, Paleis Lofen en het moment dat Utrecht stad werd.