Joeb Mulder

28e Van der Monde-lezing

Als we Monty Python mogen geloven raakten ooit twee mijnwerkers, diep onder de grond in een kolenmijn in Wales, slaags over de vraag of de Vrede van Utrecht in 1713 dan wel in 1714 werd gesloten…

Zomaar één van de verhalen waarmee prof. Renger de Bruin de 28-ste Nicolaas van der Monde-lezing lardeerde. Maar vooral een illustratie van het verschil in bekendheid tussen Nederland, waar deze vrede nauwelijks bekend is, en - bijvoorbeeld - Engeland, waar zij een beroemd historisch feit is. De Vrede van Utrecht is zonder overdrijving een keerpunt in de Europese geschiedenis en zelfs de wereldgeschiedenis te noemen. Ze betekende met name het einde van de alsmaar voortwoekerende Spaanse Successieoorlog, waarvan de pretendenten met stambomen en portretten nog weer eens aan de vergetelheid werden ontrukt.

Mede dankzij de fraaie diapresentaties én de grote belangstelling was de lezing een groot succes. In de Pieterskerk bleef op 12 februari met ca 320 bezoekers geen plaats onbezet.

Naast bijzonder hoogleraar Utrecht Studies (2001-2011) is Renger de Bruin conservator stadsgeschiedenis bij het Utrechtse Centraal Museum. Na de pauze was de lezing dan ook gewijd aan de speciale tentoonstelling 'In Vredesnaam' in dit museum. Van 12 april t/m 21 september kan daar kennis worden genomen van veel nieuwe inzichten in de vérstrekkende gevolgen van wat op 11 april 1713 in het Utrechtse stadhuis werd besloten.

Utrecht krijgt het in 2013 druk met ‘De Vrede’. De Vereniging Oud-Utrecht heeft de Van der Monde-lezing – altijd in februari - aangegrepen om er vroeg bij te zijn. Op de website www.vredevanutrecht2013.nl is een groot aantal andere manifestaties te vinden. Vermeldenswaard op deze plaats is de tentoonstelling ‘Hoge Pruiken, Plat Vermaak’ over het leven in de Domstad tijdens de vredesonderhandelingen, te zien van zaterdag 16 maart t/m maandag 25 november in Het Utrechts Archief (aan de Hamburgerstraat).