Expositie over De Gemeenschap als vernieuwers in de Nederlandse kunst

Pygmalion toont begin 2025 een expositie over De Gemeenschap met schilderijen, grafiek, beelden en toegepaste kunst, alles gemaakt door kunstenaars die direct of indirect bij De Gemeenschap betrokken waren. In deze kunstwerken, grotendeels gemaakt in het interbellum, is het Katholieke geloof de inspiratiebron.

Hierbij kan gedacht worden aan schilderijen en grafiek van onder meer Otto van Rees, Charles Eijck, Leo Gestel en Jan Toorop en aan beelden van Jozef Cantré, Mari Andriessen, Pieter d’Hont en Steph Uiterwaal. Daarnaast zullen verschillende crucifixen worden getoond, evenals diverse gebruiksvoorwerpen, gemaakt door onder andere Hans Mengelberg, Roger Guerin en Jan Noyons, die een rol speelden in de Heilige Mis. Bovendien zullen er meerdere nummers van het tijdschrift De Gemeenschap ter inzage komen te liggen, evenals boeken uitgegeven door De Gemeenschap. Zo zal deze tentoonstelling laten zien hoezeer De Gemeenschap in de 20ste eeuw heeft bijgedragen aan vernieuwing van de Nederlandse kunst.

Over Pygmalion
De beeldend kunstenaar en kunsthistoricus Jaap Versteegh is initiatiefnemer en eigenaar van Pygmalion Beeldende Kunst. In combinatie met zijn werk als kunsthandelaar is hij regelmatig gevraagd om als gastconservator voor verschillende musea tentoonstellingen in te richten. Hij was lange tijd als docent kunstgeschiedenis verbonden aan Hogeschool van Utrecht en de Universiteit Leiden, heeft diverse  kunsthistorische publicaties op zijn naam staan en schrijft regelmatig in verschillende kunsttijdschriften. Samen met zijn vrouw Joke van Veen heeft hij tevens de Galatea Foundation opgericht, een stichting die kunstenaars met een migratieverleden ondersteunt.
www.pygmalion-art.com