Ronald Zelfportret Header

'1953-1963 is de tijd van wederopbouw, van optimisme en soberheid'

In de gangen van het Stadhuis hangen tot en met 24 maart tien panelen met tekeningen van tien verschillende striptekenaars van de Inktpot. Elke tekening beeldt tien jaar uit van de geschiedenis van Utrecht van de afgelopen 100 jaar. Ronald van der Heide heeft een tekening gemaakt over de periode 1953-1963.

'Ik ben in 2001 afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit als landschapsarchitect. Tien jaar lang heb ik voor verschillende bureaus gewerkt en daarnaast getekend. Toen ik ontslagen werd heb ik me helemaal gericht op tekenen en illustreren. Ik maak informatieve strips, infographics en visuele notulen voor opdrachtgevers. Het voordeel daarbij is dat ik vakinhoudelijke kennis heb. Het striptekenen bij de Inktpot vind ik erg leuk. Het is veel vrijer en creatiever dan het tekenen in opdracht. Het is tot nu toe goed te combineren al heb ik het de laatste tijd wel erg druk met opdrachten.'

Ronald heeft gekozen voor het tijdvak 1953-1963. 'Dat is de tijd van de wederopbouw, van optimisme en soberheid. Het is ook de tijd van Dick Bruna en Fiep Westendorp. Deze tekenaars ontwikkelden een illustratieve stijl waar ik blij van word. 

Bij de briefing van Oud-Utrecht zijn er allerlei momenten genoemd die ik kon gebruiken, zoals het dempen van de singel, het kampioenschap van DOS en burgemeester Ranitz. 

Ik heb een verhaal gemaakt vanuit Hoograven. Vroeger was Hoograven Jutphaas. Bij ons in de straat kun je aan de huisnummers en putdeksel nog zien dat Utrecht Jutphaas annexeerde. Het verhaal gaat over het optimisme van de tijd, het bouwen van nieuwe wijken en het eindigt met de verbreding van de A27.'

Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling 100 jaar Oud-Utrecht in onze agenda

Lees meer Ronald van der Heide.

Ronald zelfportret groot

Zelfportret, Ronald van der Heide