Opening Tentoonstelling 01

Tentoonstelling 100 jaar Oud-Utrecht geopend

Op vrijdag 3 maart werd de tentoonstelling 100 jaar Oud-Utrecht in het Stadhuis geopend. Een tentoonstelling waarin volgens Heleen Zijlstra, Hoofd Erfgoed van de gemeente Utrecht, 100 jaar stadshistorie wordt 'verstript' door de tekenaars van De Inktpot.

De tentoonstelling zal naar de mening van Zijlstra jong en oud aanspreken. En de jeugd heeft de toekomst maar moet volgens haar wel beseffen waar de stad vandaan komt. En dat kunnen ze op deze tentoonstelling zien op de tien banieren die elk 10 jaar uitbeelden van de Utrechtse geschiedenis van de afgelopen 100 jaar.

De populaire burgemeester Fockema Andrea, hij werd tweemaal herkozen, initieerde de oprichting van de Vereniging Oud Utrecht, vertelt Zijlstra. Ook was Fockema Andrea betrokken bij de totstandkoming van gemeentelijke Monumentenverordening, op verzoek van Oud-Utrecht.

Mooi is ook volgens Zijlstra dat op een van de banieren, die van het tijdvak 1973-1983 van tekenaar Milou van Montfort, de eerste stadsarcheoloog van Utrecht Tarq Hoekstra staat. Oud-Utrecht bestaat 100 jaar en heeft 2500 gedreven leden met een enorme kennis over verleden van de stad. En de gemeente is, aldus Zijlstra, Oud-Utrecht daar dankbaar voor. 

Voorzitter Dick de Jong vertelt vervolgens dat Oud-Utrecht zich bezig houdt met de geschiedenis, de archeologie en de monumenten van de stad en regio Utrecht. Op 12 maart zal tijdens een receptie ter ere van het 100-jarig bestaan van Oud-Utrecht een Cadeau aan de stad aangeboden worden, een Doeboek met lesbrief voor alle basisscholen van Utrecht.

De Inktpot doet nog niet zo lang mee als Oud-Utrecht vertelt Joshua Peeters. Maar De Inktpot bestaat dit jaar ook alweer 20 jaar. Het is volgens Peeters een heel diverse club waarvan de meeste tekenaars bij deze opening aanwezig zijn. Ze staan tijdens de opening bij de door hen getekende banieren zodat ze een toelichting kunnen geven.

Lees HIER alles over de tekeningen in de tentoonstelling.


Afbeeldingen in de carrousel: Ton van den Berg
Afbeeldingen onder dit artikel: Oud Utrecht (Marcella Dorigo en Dick de Jong)

DSC 3512

DSC 3557

IMG 2013

IMG 2020

IMG 2026

Opening tentoonstelling 02