Wandel terug in de tijd met Utrecht Time Machine

Historie ligt in Utrecht letterlijk voor het oprapen. Op vrijdag 2 april 2021 is op het Janskerkhof de eerste tegel met QR-code gelegd voor Utrecht Time Machine door samenwerkende partners Universiteit Utrecht, Het Utrechts Archief, Gemeente Utrecht en Historische Vereniging Oud-Utrecht.  Het is de aftrap voor stadswandelingen langs een serie van 30 locaties met QR- codes over stad en universiteit.

DSC 0898

DSC 0896

DSC 0905

DSC 0911

Op 30 locaties komen tegels met QR-codes over de stad en de Universiteit. Richt de camera van je mobiel op de code en je krijgt foto’s, filmpjes en verhalen te zien. De aanleiding is de viering van het lustrum van Universiteit Utrecht en UMC Utrecht die dit jaar 385 jaar bestaan en dat vieren onder het motto ‘Morgen maken we samen’. De Historische Vereniging Oud-Utrecht presenteert een stadswandeling aan de hand van QR-codes van de eerste tien locaties.

DSC 0931
Stadswandeling met tien verhalen over historische personen op tien locaties
Een stadswandeling langs de eerste tien locaties in de binnenstad van Utrecht is gemaakt door stadsgids Willemijn Bánki in opdracht van Oud-Utrecht. Op 12 maart bestond de historische vereniging Oud-Utrecht 98 jaar en dat was de aanleiding voor een cadeau aan de stad en de universiteit bij het lustrum. Wie jarig is trakteert immers. Er zijn tien verhalen over historische personen bij tien bijzondere plekken in de stad geschreven. Van meteoroloog Buys Ballot, de ster van Utrecht Anna Maria van Schurman, scheikundige Johanna Westerdijk, oogheelkundige F.C. Donders en heel veel meer bijzondere personen uit de geschiedenis van stad en universiteit. 

DSC 0934

De plekken zijn niet willekeurig gekozen: studenten van de Universiteit Utrecht ontwikkelden vanwege het 385-jarig bestaan van Universiteit Utrecht en UMC Utrecht QR-codes met weetjes voor een 30-tal locaties die te maken hebben met de universiteit. Je kunt langs deze tien locaties wandelen, in de stad of virtueel achter je bureau, en de verhalen lezen of beluisteren via YouTube.

De tien locaties: Achter de Dom, Academiegebouw, Rechtenfaculteit Janskerkhof, Janskerk, Universiteitsbibliotheek, het bisschoppelijk paleis/Maliebaan, Leeuwenbergh, Sonnenborgh, Universiteitsmuseum, Catharijneconvent.

Inmiddels zijn er 30 locaties, toegevoegd zijn: Faculteit Diergeneeskunde, Kromhout Kazerne, UMCU, Botanische Tuinen / Fort Hoofddijk, Ooglijdersgasthuis, Paardenkathedraal, Kliniek voor Kleine Huisdieren, Johanna Westerdijk, Prinses Máxima Centrum, Griftpark, Quint Ondaatje, Duitse huis, Rudolf Magnus Instituut, Organisch-Chemisch en Hygiënisch laboratorium, Academisch Ziekenhuis Utrecht, Studentenverenigingen, Bartholomeus Gasthuis, Jan van Nassau, Belle van Zuylen,Ouwe Dikke Dries.

Via onderstaande kaart kun je wandelen van station Vaartsche Rijn naar de Dom, andere locaties liggen iets verder uit het centrum, maar staan ook op de kaart:

Zie hieronder de bijlage: Wandeling Utrecht en de Universiteit.

En kijk voor meer informatie op de webpagina van Utrecht Time Machine.

Bijlage(n)
Wandeling Utrecht en de Universiteit