Slotfeest

Slotfeest Jubileumjaar 100 jaar Oud-Utrecht

Op 26 november 2023 was het feestelijke slot van het jubileumjaar van Oud-Utrecht. Dat werd gevierd met de vrijwilligers, de leden van de vereniging en de erfgoedpartners. 

Slotfeest05

Bij binnenkomst in ZIHMIC Theater Stefanus aan de Braziliëdreef in Utrecht-Overvecht speelde de band Switcharooneyjazz. Onder hun muzikale begeleiding was er veel ruimte om bij te praten, de tentoonstelling van 100 jaar Utrecht door Stripcollectief De Inktpot nog eens goed te bekijken en ideeën en wensen over erfgoed in Utrecht voor de komende jaren met elkaar te delen. Tijdens het slotfeest werd het nieuwe Jaarboek Oud-Utrecht 2023 gepresenteerd. En de groep Swing in Utrecht bracht een wervelende ode aan de jaren 20 met een demonstratie Lindy Hop.

Taart

Film Regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina

Tijdens de inloop is in een loop de stomme-filmdocumentaire vertoond die in 1923 werd gemaakt van de festiviteiten ter gelegenheid van het zilveren regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Deze filmdocumentaire is te vinden bij Het Utrechts Archief: Titel: Grooten Historisch Allegorischen Optocht. ter opluistering van de feestviering aangeboden en uitgevoerd door de Vereeniging "Koninginnedag Utrecht" op Maandag 3 September 1923

Dick de Jong, voorzitter Oud-Utrecht, blikte terug én vooruit:

‘Dank voor al jullie activiteit in 100 jaar en zeker ook voor dit eeuwfeest in 2023. Dank aan alle vrijwilligers in commissies en redacties, echt geweldig! Dank ook aan de trouwe partners, samen zorgen we voor een goede erfgoedsector in stad en regio Utrecht. En wat hebben we dit jaar al veel gedaan! De tentoonstelling 100 jaar (Oud-)Utrecht. Het Doeboek Oud-Utrecht voor 100 basisscholen over stadsgeschiedenis. We presenteerden Het Utrechts Straatnamenboek, Post uit Utrecht, de Dom en de stad Rondom, Tijdschrift Oud-Utrecht over 100 jaar Passie voor Utrecht, een jubileum wijkentour door de stad, een symposium en een heel drukke Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. De vele Historische cafés en lezingen, maar ook alle berichten op website en in nieuwsbrief, artikelen in de DUIC. Op 2 december nog een lantaarnconsole voor Anna Maria van Schurman. We hebben het samen gedaan! De vereniging Oud-Utrecht ontving 12 maart een Koninklijke Erepenning.

Slotfeest01

Dick de Jong met het eerste Jaarboekje Oud-Utrecht (1924)

Slotfeest01b

Dick de Jong met het Doeboek over de stadsgeschiedenis van Utrecht.

We zijn al flink bezig met de toekomst, Oud-Utrecht groeit nog steeds, van 1800 leden in 2018 naar nu 2490 leden. Op basis van kwaliteit, in publicaties, activiteiten, met vrijwilligers en partners. Oud-Utrecht organiseerde een symposium over Erfgoedparticipatie, en dat is de weg die we in willen slaan: Oud-Utrecht is voor ieder die onze ambities ondersteunt en mee wil doen. Oud-Utrecht IS erfgoedparticipatie, van betrokken en geïnteresseerde mensen, met hart voor Utrecht stad en regio. Wat blijft is dat we aandacht hebben voor geschiedenis, archeologie en monumenten. Op die stevige basis gaan we verder, met nieuwe onderwerpen, nieuwe doelgroepen, nieuwe activiteiten. We zijn in 1923 gestart met veel aandacht voor het historische centrum van Utrecht en we geven hopelijk net zoveel aandacht voor Utrecht als centrum, centrum van historische cultuur, wetenschap, religie en heel veel meer.’

Op 26 november 2023 is het nieuwe Jaarboek Oud-Utrecht 2023 met het thema Historische Cultuur in Utrecht gepresenteerd. Lees hier het verslag van deze presentatie.

Er was een ideeënmuur ingericht waar iedereen commentaar kon geven op aan aantal stellingen. 

Slotfeest04

VoorstelVoorzitster

 Een aantal van de gewenste acties 

 • Rol in participatie erfgoed / stadsontwikkeling
 • Doorgaan (+herhalen) van wijkwandelingen
 • Vrouwelijke voorzitter
 • Aandacht voor recente geschiedenis (oral history)
 • Opkomst en ondergang industrie (metaal)
 • 75 % van de Utrechters is hier niet geboren, 'Zukunft braucht Herkunft'
 • Rolkoffers verbieden tussen 22 uur en 8 uur verbieden in de binnenstad
 • Vereniging verjongen
 • Meer over de arbeiders in de stad
 • Veeartsenij geschiedenis in Utrecht, ook de gebouwen.
 • stad in Virtual Reality uitbeelden

En hier een  paar stellingen

 • Stelling 1: Alle openbaar vervoer ondergronds 9 voor, 25 tegen
 • Stelling 2: Geen auto’s binnen de singel 33 voor, 11 tegen
 • Stelling 4: Meer aandacht voor andere culturen in de samenleving 33 voor, 1 tegen 
 • Stelling 6: Binnen de Singel alleen gondels met gondeliers 19 voor, 17 tegen
 • Stelling 11: Er mag in de stad hoger gebouwd worden dan de Dom, 5 voor, 45 tegen

(Voor wil zeggen is belangrijk, tegen wil zeggen is niet belangrijk)

De sfeer zat er goed in, tijdens de toespraken maar ook tijdens de onderlinge gesprekken en bij de fotocamera. 

Slotfeest09

Slotfeest10c

Slotfeest10b

Slotfeest10a

Fotostrip

Slotfeest06

Fotostrip1

Slotfeest08


De groep Swing in Utrecht bracht een wervelende ode aan de jaren 20 met een demonstratie Lindy Hop.

Swing in Utrecht Slotfeest03
Slotfeest02 Slotfeest03a

Slotfeest03b Slotfeest03c

De foto's zijn gemaakt door Marcella Dorigo, Joeb Mulder en Dick de Jong. En Martijn Maandag heeft een filmpje opgenomen en op Youtube geplaatst.