Een Doeboek van en een Erepenning voor Oud-Utrecht

Op 12 maart 1923 werd, op initiatief van burgemeester Fockema Andreae, de vereniging Oud-Utrecht opgericht. Op 12 maart 2023 vond in het Stadhuis de verjaardagsreceptie plaats waarbij de vereniging uit handen van locoburgemeester Eerenberg een Koninklijke Erepenning ontving. En de vereniging Oud-Utrecht deed aan alle 100 Utrechtse basisscholen het Doeboek Oud-Utrecht cadeau.

Verjaardag 05

Locoburgemeester Eerenberg noemde tijdens zijn toespraak op de verjaardagsreceptie Oud-Utrecht de spiegel terug naar het verleden. 'En die hebben we hard nodig in de stad van het heden.'

De locoburgemeester somde ook een aantal wapenfeiten van de vereniging op van de afgelopen honderd jaar. Zo heeft de vereniging zich ingezet voor het herstel van de Catharijnesingel. En dankzij protesten van Oud-Utrecht is voorkomen dat de Geertekerk in 1952 werd afgebroken. De kennis van het Romeins verleden van Utrecht werd door Oud-Utrecht vergroot dankzij de opgravingen in 1929 op het Domplein. Men was op zoek naar restanten van de heilige Kruiskapel en die vond men ook, maar daaronder trof men de restanten aan van een Romeins fort aan.

Oud-Utrecht heeft zich ook ingezet voor het erfgoed in Utrecht. De vereniging heeft een tijdschrift, een jaarboek, organiseert lezingen en exposities, lobbyt en protesteert soms. Zo is er nu dankzij Oud-Utrecht een expositie over 100 jaar geschiedenis van Utrecht door het stripgenootschap de Inktpot. En mede dankzij Oud-Utrecht gaat de gemeente zich inzetten voor het jong erfgoed van na 1965.

Verjaardag 06

Locoburgemeester Eerenberg reikte de Koninklijke Erepenning uit aan voorzitter Dick de Jong van Oud-Utrecht. De Erepenning was volgens De Jong een eerbetoon aan alle leden van Oud-Utrecht die zich de afgelopen honderd jaar ingezet hebben voor het erfgoed van Utrecht.

Verjaardag Oud Utrecht

Verjaardag 11

Verjaardag 09

Verjaardag bestuur

Bestuur Oud-Utrecht en locoburgemeester Eerenberg. Van links naar rechts: Froukje van der Meulen, Jan Bots, Marlyne Stolker, Dick de Jong, Tom de Zeeuw, Eelco Eerenberg, Samantha Hassink. Niet op de foto: Hansje Amelink.

Het Doeboek is het cadeau van Oud-Utrecht aan de kinderen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen van Utrecht. Het gaat over de geschiedenis van Utrecht van de laatste 100 jaar. Het bevat een tijdlijn, puzzels, weetjes en stripverhaaltjes. Kinderen kunnen er zelfstandig mee aan de slag. Voor kinderen die meer verdieping willen zijn er werkbladen. Leerkrachten kunnen die ook inzetten voor lessen, op een manier die past bij hun programma en didactiek. Voor de leerkracht is er een lesbrief met suggesties om dit te ondersteunen.

Verjaardag 12

Verjaardag 13

Hier staat het Doeboek Oud-Utrecht als pdf