Tijdschrift augustus 2020
Een overzicht van de inhoud van het Tijdschrift Oud-Utrecht, augustus 2020.
Bestellen kan in de webwinkel.
Zie ook Signalement: Boek Utrechtse koren in de oorlogsjaren
Terug naar Pompeii: Ontstaan, verdwijning en herstel van een Pompeiiaans interieur in Paushuize
Froukje van der Meulen is kunsthistoricus en conservator van Paushuize.
In 2008 werd een bijzondere ontdekking gedaan in Paushuize. Achter lagen verf, spiegels en voorzetwanden kwamen laat-19e-eeuwse wandschilderingen tevoorschijn, geïnspireerd op Pompeii. Zulke schilderingen komen in Nederland maar zelden voor. Zoals in Pompeii de huizen eeuwenlang bedekt waren onder vulkaanas, was het Utrechtse interieur decennialang aan het oog onttrokken. Dankzij minutieuze restauratie en reconstructie zijn ze weer zichtbaar geworden. Ze vertellen het verhaal van een uit het zicht verdwenen internationale interieursmaak die nu weer gewaardeerd wordt.
De zuivering van de Utrechtse pers in 1945
Arie de Jongh studeerde geschiedenis en communicatiewetenschappen. Hij was docent aan de School voor Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.
Na de langverwachte bevrijding op 7 mei 1945 stonden de Utrechters in de rij bij de krantenkiosken. Velen dachten dat Nederland zich politiek en sociaal zou vernieuwen en dat ook het verzuilde krantenlandschap zou veranderen. Het Parool, Trouw, De Waarheid, De Nieuwe Nederlander en Het Vrije Volk waren nieuwe titels op de Utrechtse krantenmarkt. Alleen Het Centrum was bekend, al zou die krant vanaf 12 mei Utrechtsch Katholiek Dagblad gaan heten. Maar waar waren vertrouwde Utrechtse kranten als het Utrechtsch Nieuwsblad en het Utrechtsch Dagblad gebleven?
‘Utrecht ligt toch niet in Afrika?’ De stadsmissie van oktober 1959
Ton H.M. van Schaik is historicus, publicist en oud-redacteur van dit tijdschrift.
‘We hebben gehoord dat er missionarissen naar Utrecht gestuurd worden. Is dat geen vergissing? Utrecht ligt toch niet in Afrika? Toch zegt iedereen het: de missie komt naar Utrecht. Paters met en zonder baard komen naar Utrecht. De hele wereld staat op zijn kop’, zo schreef men in 1959. Het voornaamste doel van de stadsmissie, het terugwinnen van randkerkelijken en kerkverlaters, werd echter niet bereikt.
Bespreking: Utrecht Hooligans. 50 jaar voetbalgeweld, van treinen slopen tot bosgevechten
Bettina van Santen is architectuurhistoricus, voetballiefhebber en redacteur van dit tijdschrift.
Een boek over 50 jaar voetbalgeweld, wat kun je daarvan verwachten? Het voorwoord van Bas van Hout geeft al een waarschuwing voor wie het boek wil lezen uit interesse voor voetbal of de historie van FC Utrecht. Hij opent met de woorden: ‘Voor de duidelijkheid, ik houd niet van voetbal (…) ’. Wie de moeite neemt om het boek van begin tot einde te lezen, ontdekt al snel dat het onderwerp inderdaad weinig te maken heeft met de liefde voor het spel.
Mr. Cornelis Petrus van Rossem (1885-1934): Jurist, journalist, toneelschrijver en occultist
Pierre Rhoen is oud-gemeentearchivaris van Zeist en auteur van vele publicaties over de historie van deze gemeente.
Sinds de 19e eeuw hebben veel letterkundigen in Zeist gewoond. De meest bekende is de dichter Hendrik Marsman (1899-1940), die in Zeist geboren en getogen was. Een andere – tijdens zijn leven bekende – auteur was Cornelis Petrus van Rossem, die vanaf 1915 in Huis ter Heide woonde. De tijd heeft hem doen vergeten. In overzichten van Nederlandse toneelschrijvers zoekt men zijn naam tevergeefs.