Catharijneconvent Foto 2 51

Lezing over Napolitaanse Kerststal

De decemberlezing van Historische Vereniging Oud-Utrecht zou gaan over De Napolitaanse kerststal, de geschiedenis van tradities en symboliek. Deze lezing is vanwege de coronamaatregelen afgelast.

In 1932 kreeg het Aartsbisschoppelijk Museum Utrecht een achttiende-eeuwse Napolitaanse kerstgroep in zijn bezit.  Al snel werd het traditie om deze bijzondere groep tijdens kerst tentoon te stellen. Deze kerststal onderscheidt zich door verborgen betekenissen van de figuren en de scènes. Want wat symboliseren de gasten in de herberg en de os en de ezel in een ruïne? En hoeveel personages telt het gevolg van koningen? Ook andere kerstgroepen uit de collectie van het museum worden besproken. Want de kerststal is een schatkist vol verhalen en verborgen betekenissen.

Op 23 december zal Anite Haverkamp van het Museum Catharijneconvent een lezing verzorgen met bovenstaande inhoud. Let wel, deze lezing zal niet gegeven worden in de Smeezaal van het Bartholomeusgasthuis, maar is in verband met de COVID-19 restricties verplaatst naar het Zalencentrum Utrecht Zuid, Amaliadwarsstraat 2D, 3522AR Utrecht.

Let op: deze lezing kan niet doorgaan.