Historisch Caf 2022 12 Header

Verslag van het Historisch Café: Muurformules

In Utrecht zijn baanbrekende ontdekkingen gedaan. Op 9 december gaf Ingmar Swart tijdens het Historisch Café een presentatie, waarin hij een aantal van deze ontdekkingen besprak en toelichtte hoe de muurschilderingen tot stand zijn gekomen. U kunt hier terugkijken. 

Ingmar Swart studeerde Scheikunde en Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en aan de University of Californië Berkeley. Na een promotieonderzoek, wederom in Utrecht, heeft hij als postdoctoraal onderzoeker gewerkt aan de universiteit van Regensburg, Duitsland. Sinds 2012 leidt hij een onderzoeksgroep, onderdeel van het Debye Instituut voor Nanomaterialen. Sinds 2021 heeft hij als managing director ook zitting in het bestuur van het onderzoeksinstituut.

Naast zijn wetenschappelijk werk heeft Ingmar, samen met Sander Kempkes, het initiatief genomen om de (historische) bijdrages van Utrechtse wetenschappers bij een breder publiek onder de aandacht te brengen door middel van een serie muurschilderingen, de Utrechtse muurformules.  De Universiteit Utrecht heeft namelijk een zeer rijke historie aan interessante en belangrijke ontdekkingen, met onderzoekers die een stempel hebben gedrukt op allerlei vakgebieden. De door hen bedachte methodes en principes worden vandaag de dag nog steeds gebruikt in de wetenschap. 

Historisch Caf 2022 12 1

Historisch Caf 2022 12 2

U kunt hieronder de hele presentatie terugkijken.