Historisch Café: Crouwels Neude 100 jaar, van postkantoor tot bibliotheek

Tijdens het historisch café van 13 september 2024 vertelde Ton van Vlimmeren, oud-directeur van de Bibliotheek Utrecht, over hoe het voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude de Centrale Bibliotheek van Utrecht werd. 

Dit jaar bestaat het voormalige hoofdpostkantoor aan de Neude 100 jaar. Het gebouw is een ontwerp van de architect Joseph Crouwel jr. en is vooral bekend dankzij de paraboolvormige bogen in de grote centrale hal. Na de sluiting van het postkantoor in 2011 werd een aantal jaren gezocht naar een herbestemming. In 2016 werd het omgebouwd tot een cultureel centrum met een bibliotheek, filmzaal, auditorium, brasserie en café en met expositieruimtes, werkplekken alsmede met een fietsenstalling. Maar hoe is ervoor gezorgd dat dit rijksmonument deze herbestemming heeft gekregen? 

Ton van Vlimmeren was de drijvende motor achter de verhuizing van de Centrale Bibliotheek aan de Oudegracht naar het voormalige postkantoor aan de Neude. Hij is ook een van de auteurs van het boek Neude. Hart van Utrecht dat de verhalen vertelt van dit middelpunt van Utrecht.

Je kunt hier de video terugkijken.

Ton verwijst in zijn praatje naar een selectie van filmpjes over de totstandkoming van de bibliotheek. 

Daarnaast is een documentaire van Metropolis fillm op YouTube