Jim Terlingen Over Joodse Raad

Presentatie De Joodse Raad in Utrecht (video)

Tijdens het Historisch Café van 12 mei 2023 vertelde Jim Terlingen over de moord op meer dan 1200 joodse Utrechters tijdens de Tweede Wereldoorlog en over de rol die de Joodse Raad speelde. 

De moord op zoveel joodse Utrechters is zonder twijfel een van de pijnlijkste hoofdstukken uit de geschiedenis van onze stad. De Utrechtse afdeling van de Joodse Raad, gevestigd op de Springweg, probeerde de belangen van joodse Utrechters te behartigen, maar werd uiteindelijk gedwongen in opdracht van de bezetter de oproepen te versturen voor deportaties naar de kampen in Westerbork en Vught en voor verhuizingen naar Amsterdam. De organisatie was zelf lange tijd een veilige haven voor de joodse mensen die er werkten.

Journalist en historisch-onderzoeker Jim Terlingen schreef er uitgebreid over in zijn boek De Joodse Raad van Utrecht, dat vorig jaar verscheen. In het Historisch Café vertelde Terlingen bijzondere verhalen, onder meer over een joodse verzetsman, de drie joodse meisjes op de iconische foto van Nico Jesse en de voorzitter van de Utrechtse Joodse Raad die gedurende de hele oorlog in Utrecht bleef wonen.

Hier is de video met de presentatie 

Joodse Raad omslag

 

Joeb Mulder maakte foto's van de presentatie.  

Joodse Raad 1

Joodse Raad 2

Joodse Raad 3

Joodse Raad 4

Joodse Raad 5

Joodse Raad 6

Joodse Raad 7

Joodse Raad 8

Joodse Raad 10

Joodse Raad 9