Hc Img 5358

Historisch Café UTREG PUNX, videoverslag

Het is dit jaar 47 jaar geleden dat Groot-Brittannië werd opgeschrikt door the Sex Pistols: de punkband die met zijn muziek en agressieve uiterlijk het Britse establishment de stuipen op het lijf zou jagen. In het historisch café van 10 februari 2023 schetste Jerry Goossens hoe de punkgolf die door de Sex Pistols werd opgeworpen Utrecht bereikte.

In 1978 werd The Duds opgericht, de eerste Utrechtse punkband, met in de gelederen de dan nog piepjonge Erik de Jong, de latere Spinvis. Er volgde een ware eruptie van Utrechtse punkbandjes. Hard, energiek en niet gehinderd door al teveel muzikale bagage, eisten bands als Noxious, Lullabies, Bizon Kidz en The Nixe hun plek op. 

Het was de tijd van (jeugd)werkloosheid, nucleaire dreiging en woningnood. De kraakbeweging radicaliseerde, de Rote Armee Fraction deed zich -ook in Utrecht- gelden, op het Achtuurjournaal waren brandende trams te zien. De soundtrack voor dat rebelse tijdsgewricht werd verzorgd door punkbands die hun instrumenten nauwelijks machtig waren maar als geen de tijdgeest wisten te verklanken. En passant zetten de punks met lijm, nietjes en stencilmachines een (inter)nationaal subcultureel netwerk op dat preludeerde op het internet.

HC IMG 5357

Jerry Goossens is columnist voor de Utrechtse editie van het AD. Zijn vijfde roman, Ingeborg, verscheen vorig jaar. Hij speelde in diverse punkbands en schreef met Jeroen Vedder (mede-eigenaar van Plato Utrecht) Het gejuich was massaal, het standaardwerk over de Nederlandse punk, waarvan vorig jaar de Engelse vertaling werd gepubliceerd.

Ziehier het videoverslag. 

Boek punk