Hc De Napolitaanse Kerststal

Historisch café over de Napolitaanse Kerststal (video)

Op 8 december was het Historisch Café over de Napolitaanse Kerststal. De presentatie werd verzorgd door rondleider van Museum Catharijneconvent Go Bruens.

In 1932 kreeg het Aartsbisschoppelijk Museum Utrecht een achttiende-eeuwse Napolitaanse kerstgroep in zijn bezit.  Al snel werd het traditie om deze bijzondere groep tijdens kerst ten toon te stellen. Deze kerststal onderscheidt zich door verborgen betekenissen van de figuren en de scènes. Want wat symboliseren de gasten in de herberg en de os en de ezel in een ruïne? En hoeveel personages telt het gevolg van koningen? Deze kerststal is een schatkist vol verhalen en verborgen betekenissen.

In 2021 kwam Museum Catharijneconvent via een Antwerpse familie in het bezit van een uniek ensemble bestaande uit ruim 700 extra figuren. Na maanden bouwen en restaureren ontstond de mooiste kerststal van Nederland. Dat alles is opgesteld in een spectaculair decor met daarin onder andere de Domtoren, Sonnenborgh, de Winkel van Sinkel, het oudste huisje van Utrecht en natuurlijk de beroemde werfkelders en de Utrechtse bloemenmarkt. 

Je kunt hier de video terugkijken.
Helaas ontbreekt in het begin het geluid en daarom begint de video pas na ruim 7 minuten.