Presentatie

Historisch Café over architect Joseph Crouwel

De Historische cafés in het Bartholomeus Gasthuis werden al voor Corona zo goed bezocht dat het duidelijk was dat er een nieuwe locatie moest komen. Die locatie werd gevonden in de Bieb Neude.

De eerste spreker was Arjan den Boer, publicist over geschiedenis, monumenten en architectuur en eindredacteur van Tijdschrift Oud-Utrecht. Hij vertelde over architect Joseph Crouwel architect van het Postkantoor Neude en het Anatomiegebouw aan de Biltsche Grift. Hij vertelde de overeenkomsten en verschillen tussen de gebouwen en waar Crouwel door werd geïnspireerd.
Hij toonde mooie foto’s van voor en tijdens de restauratie van het postkantoor tot Bieb en het Anatomiegebouw.
In 1918 maakte Joseph Crouwel een eerste ontwerp van het postkantoor. Begin 1920 begon de daadwerkelijke bouw, die tot 1924 zou duren. Het Anatomiegebouw is iets later ontworpen dan het postkantoor maar was klaar in 1921.

Crouwel ontwierp tot aan zijn pensionering in 1950 negentien postkantoren in o.a. Haarlem, Maastricht, Bussum en Arnhem. Ook was hij verantwoordelijk voor diverse onderwijsgebouwen, zoals op het Utrechtse Veeartsenijterrein.
Inspiratiebronnen waren o.a. de Beurs van Berlage, gebouw de Bazel aan de Vijzelstraat in Amsterdam, het Scheepvaarthuis in Amsterdam, de 69th Regiment Armory in New York, het Larkin Administration Building en het station Helsinki.

Hieronder de video-registratie van het Historisch Café.