Presentatie

Historisch Café over architect Joseph Crouwel

De Historische cafés in het Bartholomeus Gasthuis werden al voor Corona zo goed bezocht dat het duidelijk was dat er een nieuwe locatie moest komen. Die locatie werd gevonden in de Bieb Neude.

Onderaan deze pagina vind u de video-registratie.
Helaas kunnen ook daar momenteel niet genoeg mensen in om onbeperkt toegang te geven. Slechts 30 mensen konden daarom toegelaten worden. Na corona zijn dat er 180.
We moesten daarom in ongebruikelijke tijden, op een ongebruikelijke manier toegang geven. De manier is waarschijnlijk voor de meesten onbevredigend, maar het kan niet anders: Inschrijven van één persoon tegelijk op 1 september vanaf 10:00 uur. Om 10:02 waren alle tickets er dus uit.

Voor de minder ervaren Internetters: Ga naar de agenda en open het item waarvoor u zich wilt inschrijven. Als de “Deelnemen” knop niet zichtbaar is, dan is het tijdstip nog niet aangebroken of het maximum aantal deelnemers is bereikt. Druk op de ververs-knop (F5 op Windows) en de pagina wordt opnieuw opgehaald. Als het tijdstip bereikt is wordt de knop zichtbaar.

De eerste spreker was Arjan den Boer, publicist over geschiedenis, monumenten en architectuur en eindredacteur van Tijdschrift Oud-Utrecht. Hij vertelde over architect Joseph Crouwel architect van het Postkantoor Neude en het Anatomiegebouw aan de Biltsche Grift. Hij vertelde de overeenkomsten en verschillen tussen de gebouwen en waar Crouwel door werd geïnspireerd.
Hij toonde mooie foto’s van voor en tijdens de restauratie van het postkantoor tot Bieb en het Anatomiegebouw.
In 1918 maakte Joseph Crouwel een eerste ontwerp van het postkantoor. Begin 1920 begon de daadwerkelijke bouw, die tot 1924 zou duren. Het Anatomiegebouw is iets later ontworpen dan het postkantoor maar was klaar in 1921.

Crouwel ontwierp tot aan zijn pensionering in 1950 negentien postkantoren in o.a. Haarlem, Maastricht, Bussum en Arnhem. Ook was hij verantwoordelijk voor diverse onderwijsgebouwen, zoals op het Utrechtse Veeartsenijterrein.
Inspiratiebronnen waren o.a. de Beurs van Berlage, gebouw de Bazel aan de Vijzelstraat in Amsterdam, het Scheepvaarthuis in Amsterdam, de 69th Regiment Armory in New York, het Larkin Administration Building en het station Helsinki.

Hieronder de video-registratie van het Historisch Café.