Railroadbar

Historisch Café: Verdwenen horeca in Utrecht

Zeezicht, Victor Consael, De poort van Kleef, Hoog Brabant of de Zanzibar. Zomaar een greep uit de vele café's en restaurants die de tand des tijds niet hebben overleefd. Verdwenen horeca stond centraal tijdens het Historisch Café van 9 juni in de Theaterzaal van Bibliotheek Neude. Hier is het verslag met de video.

Aanleiding voor het Historisch Café was het eind 2022 verschenen boek Verdwenen horeca in Utrecht met daarin een bundeling van stukken die Arjan den Boer voor DUIC schreef over de historie van 25 bekende horecazaken. Ton van den Berg voegde er nog eens 25 toe op basis van gesprekken met uitbaters en klanten. De persoonlijke verhalen en de meer feitelijke stukken geven samen een rijk geschakeerd beeld van de Utrechtse horeca in de 20e eeuw. Vertrouwde buurtcafés verdwenen, geliefde snackbars sloten en nieuwe ‘horecaconcepten’ namen de plaats in van bistro’s en Chinese restaurants.

Verdwenen Horeca

Het boek gaat over tearooms voor deftige dames, bars met gekke namen, dancings en cabarets, ijssalons en poffertjeskramen. Een vegetarisch hotel en een ‘foute kroeg’ voor NSB’ers ontbreken niet. Sommige zaken liggen nog vers in het geheugen, zoals Broodje Ploff en De Witte Ballons. Maar waar was eigenlijk de eerste automatiek van Utrecht?

Verdwenen horeca

Dit is de link naar de video.