Nieuws

Utrecht 80 jaar vrij: feest op 5 mei

Het waren rare dagen in mei 1945. Op 4 mei werd de capitulatie getekend, op 5 mei was Nederland vrij. En pas op 7 mei reden de geallieerden Utrecht binnen. Maar toen barstte het feest ook echt los. 80 jaar na dato wordt dat op 5 mei dunnetjes overgedaan.

De dag begint om 9.00 uur met feestelijk klokgelui vanaf alle torens in de binnenstad. Om 9.30 uur start een Intocht van verschillende pelotons met authentieke jeeps en motoren onder begeleiding van een Boogie Band. Zij rijden, net als de Polarbears destijds, bij de Berekuil de stad in en via de Biltstraat naar het Stadhuisplein. Daar is een deel van de voertuigen nog enige tijd te bewonderen en kunnen er vragen worden gesteld aan de eigenaren. De jeeps en motoren zijn daadwerkelijk in gebruik geweest bij de geallieerden en indertijd om logistieke redenen door hen achtergelaten.

Polarbears in de Biltstraat

De Polarbears in de Biltstraat. (Het Utrechts Archief)

Tegen 11.00 uur komt de stoet aan bij het bordes van het Stadhuis, waar burgemeester Sharon Dijksma het woord voert. Een herinnering aan 80 jaar geleden, toen op hetzelfde bordes burgermeester Ter Pelwijk, in 1942 afgezet en daarna ondergedoken, zijn functie weer op zich nam en onder luide toejuichingen de commandant van de bevrijdingstroepen ontving. Bijzonder is de aanwezigheid van een aantal kleinkinderen van Ter Pelwijk en een ooggetuige, die als kleine jongen de scene heeft bijgewoond.

De scene op de trappen van het stadhuis

Vanaf de trappen van het stadhuis sprak burgermeester Ter Pelwijk de Utrechtsers toe. (Het Utrechts Archief)

Op de Stadhuisbrug is er van 9.30-14.00 uur een markt met onder meer doedelzakspelers, een foto-expo, stands en kramen waar rond een aantal thema’s verhalen worden verteld. Denk daarbij aan de bevrijding in andere landen of de invoering van kinderrechten net na de oorlog. Ook kan er een eenvoudige vrijheidsbrunch genuttigd worden. De voorinschrijving is inmiddels geopend. In het stadhuis is er een film te zien, een lezing en zijn er nog meer ooggetuigenverslagen. 

De ‘Bevrijdingsviering à la toen’ is bedoeld voor alle Utrechters en wordt georganiseerd door Stichting Vlam. De stichting roept alle bewoners van huizen langs de route de vlag uit te steken.