Nieuws

Nationale Romeinenweek

Van 25 april t/m 3 mei 2020 zal voor het eerst een online editie van de Nationale Romeinenweek plaatsvinden. Ontdek tijdens de Online Romeinenweek de Romeinse tijd in Nederland. Geniet vanuit je huiskamer van online activiteiten en tips voor thuis voor jong en oud!

Het thema van de Online Romeinenweek is archeologie. Onder onze voeten liggen de resten van een wereldrijk. Wapens, tempels, aardewerk en zelfs hele schepen: de Nederlands bodem is een schatkamer. Al die voorwerpen vertellen het verhaal van de Lage Landen in de Romeinse tijd. Door recente onderzoeken naar restanten uit de Romeinse tijd, door nieuwe vondsten en door de aandacht die de Romeinse limes, de grens van het Romeinse Rijk, krijgt in het kader van de gewenste nominatie als UNESCO Werelderfgoed, leren we steeds meer over Nederland in de Romeinse tijd. Kijk hier voor het programma en de activiteiten.


En .... kijk alvast naar Castellum in tijden van Corona, een serie presentaties van Eric Graafstal op YouTube. 
1. Zorgden de Romeinen voor de eerste pandemie?
2. Schone jongens, die Romeinen?
3. Corona, een topstuk in het castellum.
4. De keerzijde van connectiviteit.
5. Spelletjesavond
6. Op eenzame hoogte.


Podcast De Limes Leeft: wie de schoen past..
 
Een echte mannenwereld, dat is het beeld dat bestaat over de Romeinse tijd in Nederland. Soldaten wonen en werken in de forten en op de wachttorens en verdedigen de grens. Maar waar zijn dan de vrouwen? Er wordt steeds vaker bewijs gevonden dat er wel degelijk vrouwen en kinderen binnen de forten woonden. Carol van Driel-Murray is gespecialiseerd in leer en heeft veel onderzoek gedaan naar de vondsten binnen de forten. Een heel duidelijk bewijs zijn de vrouwen- en kinderschoenen die zijn teruggevonden.
In een serie van 4 podcasts spreekt Debora d'Hont-Dieleman met kenners en liefhebbers over vrouwen en mannen langs de Romeinse limes. Uiterst diverse onderwerpen komen aan de orde, van fibula's en schoenen tot de tempel van Elst en de gracht van Drusus.
In deze podcast, beschikbaar vanaf 25 oktober, vertelt Carol van Driel-Murray alles over haar onderzoek naar leer. Het levert veel nieuwe kennis op, niet alleen over vrouwen en kinderen, maar ook over de soldaten. Het is duidelijk dat het huidige beeld op veel vlakken zal moeten worden bijgesteld. De podcasts zijn te vinden op www.romeinen.nl, www.mijndma.com/delimesleeft en bij iTunes.