Comité 30 juni / 1 juli Utrecht
Oud-Utrecht helpt mee om de kennis over het koloniale en slavernijverleden te vergroten met een korte reeks artikelen op deze site. We werken daarin samen met het Comité 30 juni / 1 juli Utrecht. In dit artikel presenteert dit Comité zich.
Comité 30 juni / 1 juli Utrecht (Keti Koti Utrecht) vergroot het bewustzijn rondom het trans-Atlantisch slavernijverleden van Utrecht, zodat het een verhaal van ons allemaal wordt. Dat doet Keti Koti Utrecht door inwoners, verleden en heden met elkaar te verbinden.
Door de jaren heen zijn er verschillende instanties in Utrecht geweest die zich inzetten voor het trans-Atlantische slavernijverleden. Deze werden voornamelijk door vrijwilligers gedragen. Sinds 2018 is Comité 30 juni / 1 juli Utrecht een officiële stichting, zodat de stad jaarlijks een officiële herdenking en viering krijgt. Er zijn al vele samenwerkingen geweest met partners zoals NiNsee, Gemeente Utrecht, Stadsschouwburg Utrecht, Bibliotheek Utrecht, Tori Oso en Centraal Museum. Elk jaar breidt de samenwerking zich verder uit met lokale ondernemers, makers en vrijwilligers.
We streven naar een Utrecht waarin aandacht is voor het trans-Atlantisch slavernijverleden: dat we van de geschiedenis leren, de voorouders herdenken en de toekomst gelijkwaardig tegemoet gaan. Zo ontstaat er ruimte en verbinding voor verschillende identiteiten in de stad. Verbinding tussen generaties, verbinding met de stad en verbinding met cultuur. We dragen kennis over het trans-Atlantische slavernijverleden laagdrempelig over, door verbinding en ontmoetingen te stimuleren tussen mensen met verschillende achtergronden en leeftijden.
Er zijn verschillende officiële Comité's 30 juni / 1 juli. In samenwerking met Ninsee zetten we ons in voor de herdenking van het slavernijverleden en de viering van de vrijheid. De herdenking in Utrecht wordt jaarlijks mede mogelijk gemaakt door NiNsee, Mondriaan Fonds en Gemeente Utrecht.
Lees voor meer achtergrondinformatie de epiloog in het boek Slavernij en de stad Utrecht door Nancy Jouwe (pagina 265 en volgende). Daarin ging zij in gesprek met Leroy Lucas (voorzitter van het Comité 30 juni / 1 juli Utrecht) en Natalja Macnack (in meerdere organisaties actief).
Herdenking en viering
Het Comité 30 juni / 1 juli Utrecht vindt het belangrijk dat er zowel herdacht wordt als gevierd. De herdenking en viering krijgen in Utrecht dan ook een eigen dag.
Herdenking 30 juni 16:15 - 19:00
Dit jaar is de herdenking extra speciaal, want Utrecht krijgt een eigen slavernijmonument. Deze is ontworpen door patricia kaersenhout (kleine letters) en wordt gezamenlijk onthuld op 30 juni in het Griftpark. Graag aanmelden via een mail aan slavernijverleden@utrecht.nl
16.45 uur Plengoffer
17.00 uur Speech burgemeester Sharon Dijksma
17.10 Speech voorzitter Comité 30 juni/1 juli Utrecht Leroy Lucas
17.40 uur Spoken word voordracht Elisa Lo-A-Njoe met elementen over het proces, verbinding en het monument zelf.
17.50 Interview wethouder Linda Voortman met kunstenaar patricia kaersenhout: wat is de betekenis van het monument, wat zien we en waar staat het voor?
18.00 uur Zang door Denise Jannah
18.25 Afsluiten met Theaterperformance Sites of Memory
18.45 Bezoekers kunnen herdenken bij het monument en napraten met een drankje en hapje
De stadsschouwburg Utrecht organiseert vanaf 19.30 uur een programma in het kader van de herdenking. Met onder andere een gratis heri heri maaltijd.
Meer informatie.
Viering 1 juli 14:00 – 22:00
Na de Keti Koti herdenking op 30 juni is het zaterdag 1 juli tijd voor feest. Kom genieten van de gerechten van Truk'i Pan, haal schaafijs of bezoek een van de vele food en non-food stands. En dit allemaal midden in de groene omgeving van het Griftpark. Aanmelden is niet nodig, toegang is gratis.
Muziek
De line-up waar je meestal voor naar een andere stad moet is tijdens Keti Koti Utrecht te horen! Caribbean Steeldrum, Skitta Experience (leuk voor kids én de minder grote kids), Passion Urban Kawina, Kuenta i Tambu, en Switi Ten.
Activiteiten
Benieuwd hoe je herdenking, viering én creativiteit combineert? Met deze activiteiten vind je verbinding met het verleden en jezelf. Maak je eigen vrijheidsvogel met Franky Bundel, vouw een unieke angisa met Andy van Sanisa of kom naar het magische voorleesmoment voor kinderen van Marley Bakboord (Marley Praat Passie). Daarnaast vind je op het festivalterrein verschillende stands met boeken en producten.
Food & drinks
Vleesliefhebbers, vegetariërs en veganisten: voor iedereen is er wat lekkers te vinden bij een van de food stands.
Partners
Keti Koti Utrecht wordt georganiseerd door Comité 30 juni / 1 juli Utrecht. Het festival wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door:
- NiNsee
- Gemeente Utrecht
- Mondriaan Fonds
- Provincie Utrecht
- TivoliVredenburg
- Bibliotheek Utrecht Neude
- Comité 30 juni / 1 juli Amersfoort
Vrijwilligers
Wilt u bijdragen aan het bewustzijn rondom het slavernijverleden van Utrecht? Om van de herdenking en viering van Keti Koti 2023 in Utrecht een groot succes te maken, zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die zich willen inzetten op 1 juni, 30 juni en of 1 juli. Help bijvoorbeeld om bezoekers te ontvangen, ondersteun bij de op- of afbouw of bij het opruimen.
Er zijn verschillende rollen beschikbaar:
- productie- en backstagehosts
- bezoekershosts
- coördinatoren van standhouders en activiteiten
- communicatie ondersteuning
- op- en afbouwkrachten
- schoonmaakploeg
Voorafgaand aan het evenement krijgt u instructies over de taken en u werkt niet meer dan zes uur per dag. Daarna heeft u alle tijd om als bezoeker van het programma te genieten. Eten en drinken tijdens en na de shift wordt verzorgd. Meer informatie.
------
Afbeeldingen van het Comité 30 juni / 1 juli Utrecht: iArtPictures.