Uurwerk Domtoren Simon Laudy Header

Nieuws

Restauratie uurwerk, wijzerplaten en wijzers van de Domtoren

Oud-Utrecht ontving foto’s van Simon Laudy van Klokkengieterij Reiderland in Finsterwolde. Ze tonen de restauratie van het uurwerk, de wijzerplaat en de wijzers van de Domtoren. Die zijn straks weer te zien als de steigers weg zijn. Half november moet de restauratie klaar zijn, de steigers zijn dan zover gezakt tot 60 meter. Met een kraan worden de wijzerplaten dan gemonteerd. Voor veel Utrechters een moment om naar uit te kijken!

Het uurwerk in de Domtoren stamt uit 1859 en is gemaakt door uurwerkmaker A. Borrel. Het wijzerwerk staat bekend als het grootste mechanische wijzerwerk van Nederland.

Wijzerplaat Domtoren Simon Laudy

Wijzerplaat Domtoren Simon Laudy

Vergulden van de cijfers Simon Laudy

Vergulden van de cijfers Simon Laudy

Wijzers Domtoren Simon Laudy

Wijzers Domtoren Simon Laudy

Uurwerk Domtoren Simon Laudy

Uurwerk Domtoren Simon Laudy

Op 14 oktober is de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis met het thema Eureka! over innovaties en ontdekkingen. Er is op deze Nacht ook een programma in de Domtoren. Met daarbij aandacht voor de restauratie, de klokken en met een lezing van Louise O. Fresco over het essay voor de Maand van de Geschiedenis. Ontdek ruimtes die normaal voor publiek gesloten blijven en luister naar nooit eerder vertelde verhalen. Om deel te nemen aan deze activiteit moet je wel wat trappen beklimmen: 221 treden om precies te zijn, want de locatie bevindt zich op 49 meter hoogte.

Bekijk het programma en bestel je tickets op www.nachtvandeutrechtsegeschiedenis.nl