Derkje 01

Nieuws

Struikelsteen voor Derkje van Lier-Wensink

Op 22 april, op de geboortedag van de Utrechtse verzetsheldin Truus van Lier (1921-1943), is om 10 uur een struikelsteen gelegd voor haar moeder Derkje van Lier-Wensink (1890-1945). De steen is geplaatst voor het ouderlijk huis van Derkje en Truus aan de Prins Hendriklaan 48. 

Derkje

Foto van Derkje van Lier-Wensink: privéarchief Zegers de Beyl.

De niet-joodse Derkje werd in 1943 gearresteerd na afloop van een bezoek aan de gevangenis in Amstelveen waar haar dochter op dat moment gevangen zat voor de moord op de Utrechtse NSB-hoofdcommissaris van politie Kerlen. De precieze reden waarom ze gearresteerd is, is tot op heden niet duidelijk. Truus werd in oktober 1943 gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen. Derkje overleed in januari 1945 aan uitputting in kamp Ravensbrück.

De steenlegging voor Derkje van Lier-Wensink vond plaats in aanwezigheid van wethouder Susanne Schilderman en een nicht van Truus van Lier. Mevrouw Hélène Cartuyvels-Zegers de Beyl (77), een dochter van Truus’ zus Mieke (1917-1989), kwam hiervoor speciaal over uit België. Dichter Hanneke van Eijken, die eerder een gedicht maakte voor Truus van Lier, maakte voor deze gelegenheid een stadsgedicht gemaakt over haar moeder. Beide gedichten zijn voorgedragen.

Derkje

in de ochtend wakker worden en beseffen
ze zijn er allemaal nog
maar buiten breken de dagen als glas 

de sleutel in je hand voelen
de lakens binnen halen bij miezer
haren invlechten, soep koken
de gordijnen sluiten voor het geluid van laarzen
die stampen en knerpen op de laan

het leven steek voor steek losgetrokken zien worden
door een woede die niemand begrijpt
alles valt uiteen in kleine delen
ook voor wie weet hoe alle moleculen elkaar vasthouden

je lacht tegen de grijze lucht
op de foto in je tuin
het licht op je stoep 
trekt grove lijnen, een loper naar je huis


Utrechts Stadsdichtersgilde

Het Utrechts Stadsdichtersgilde bestaat uit 11 professionele dichters. Naast de ‘stadsgedichten' die in opdracht van de gemeente worden geschreven of voor de Eenzame Uitvaart, schrijft het Gilde ook regelmatig gedichten voor andere opdrachtgevers in Utrecht. https://www.stadsdichtersgilde.nl/

De struikelsteen is geplaatst naast die van Truus, die daar precies twee jaar geleden kwam te liggen. Het Utrechts college van B&W reageert hiermee op een oproep van historisch-onderzoeker Jim Terlingen. 

Hieronder enkele foto's van Joeb Mulder

Derkje 02

Wethouder Susanne Schilderman en Hélène Cartuyvels-Zegers de Beyl

Derkje 06

Leden van de familie van Lier

Derkje 07

Hanneke van Eijken

Derkje 05

Jim Terlingen

Derkje 08 
Fred Nuwenhuis van afdeling directe voorzieningen van de gemeente Utrecht