Plan Team Am Ontwerp Biermanhenket 2021 Gevangenis Wolvenplein

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (24-03)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht een actuele selectie. 

Symposium 28 maart: een ‘Gastvrije Gevangenis’
Voor wie geïnteresseerd is in de verbouw van de gevangenis Wolvenplein: donderdagmiddag 28 maart vindt een symposium plaats over het toekomstig interieur van de gevangenis 'waar historie voelbaar mag zijn en de sfeer gastvrij'. Architectuur- en bouwhistoricus Ronald Stenvert gaat in op het gevangeniskruis als erfgoed, Wilma Duitscher laat zien hoe het interieur zich moet ontwikkelen tot een levendige plek. Marc van Roosmalen heeft als expert monumentaal vastgoed en herbestemming tips over interieurontwerp en Joep van As, architect/partner bij BiermanHenket, toont ideeën voor het toekomstig interieur. Na de inleidingen volgt een open gesprek met de vier sprekers. 
Het symposium vindt - hoe kan het anders - plaats in de gevangenis en wordt georganiseerd door Bert Poortman namens Stadsdorp Wolvenburg en Fons van den Broek namens De Witte Wolf. Aanmelden is noodzakelijk, deelname gratis, inclusief een rondleiding vooraf.

Afbeelding in de header van dit bericht: Plan Team AM, ontwerp BiermanHenket 2021 Gevangenis Wolvenplein

Vierde nummer De Kromme Rijn vertelt
Het vierde magazine in de reeks De Kromme Rijn vertelt is uit. Dit keer met als thema de Kromme Rijn als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Een prachtig nummer over inundaties, in- en uitlaten, plofsluizen en schutsluizen, sluiskomen, stuwen en tal van andere militaire waterwerken. Maar ook over het leven op de forten, het groen dat er nu overal te zien is en de NHW als deel van het Unesco Werelderfgoed de Hollandse Waterlinies. De Kromme Rijn vertelt is een uitgave van Museum Dorestad. Het eerste nummer verscheen ter gelegenheid van 900 jaar waterbeheer in de Kromme Rijnstreek in 2022. Abonnees krijgen het magazine in de brievenbus. Het is ook af te halen bij de VVV Kromme Rijnstreek in Wijk bij Duurstede, het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten, restaurant Het Wapen van Odijk en Landhuis Oud Amelisweerd.

Camerata Trajectina, de toekomst van het verleden
In 2024 bestaat Camerata Trajectina 50 jaar. Dat wordt gevierd met onder andere een speciaal jubileumprogramma tijdens het Festival Oude Muziek. In februari 2024 volgt Camerata priester en dichter Joannes Stalpaert van der Wiele op zijn Italiaanse reis: in een tournee in het Netwerk Oude Muziek zingen en spelen zij de bloemrijke en vernuftige Nederlandstalige teksten die hij dichtte op Italiaanse madrigalen van onder andere Orlando di Lasso en Luca Marenzio: de allerbesten! Kijk naar de projecten.

Oud-Utrecht genoemd op oudheidblog
Op de Mainzer Beobachter, het oudheidblog van Jona Lendring, verscheen een gastbijdrage van Gert Knepper met daarin een heuse verwijzing naar de vereniging Oud-Utrecht. Knepper werkt aan een biografie van Wilhelm Vollgraff, hoogleraar Oudgriekse taal- en letterkunde aan de Utrechtse universiteit. Hij was degene die de stenen mocht bestuderen die in 1929 bij door - jawel - de vereniging Oud-Utrecht geïnstigeerde opgravingen op het Domplein naar boven kwamen. Ze waren onderdeel van twee middeleeuwse grafkisten, gemaakt van ten dele gerecycled materiaal en naar alle waarschijnlijkheid afkomstig uit de Romeinse tijd. Op de stukken steen stonden letters gegrift. Vollgraff kwam tot de spectaculaire ontdekking dat de oorspronkelijke naam van Utrecht niet het bekende Traiectum was, maar het oudere, Germaanse Albiobola.  Zijn bevindingen, waarbij ook nog allerlei tot dan toe onbekende Germaanse godennamen een rol speelden, zijn helaas al lang naar het rijk der fabelen verwezen. Maar dat neemt niet weg dat het een fascinerend verhaal blijft. En wat er op de stenen staat, is nog altijd een raadsel! 

Serie Verdwenen villa’s in Utrecht
In de serie 'Verdwenen villa’s' in De Utrechtse Internetcourant (DUIC) dit keer aandacht voor Villa Westrenen aan de Mariaplaats. Op de plek waar zich sinds 1960 het SHV-kantoor bevindt, stond een eeuw lang een witgepleisterde villa, die huisvesting bood aan adellijke bewoners met bewogen levens en ook nog enige tijd diende als Leesmuseum en notariskantoor. 

Geknetter tussen religie en wetenschap
In het Catharijneconvent is tot 2 juni de tentoonstelling De Schepping van de wetenschap te zien. Tussen religie en wetenschap heeft het altijd geknetterd. De twee hebben innig samengewerkt maar kunnen ook keihard botsen. De tentoonstelling neemt je mee op reis door het verleden en laat zien hoe de duizelingwekkende ontwikkeling van de moderne natuurwetenschappen is verweven met de geschiedenis van religie. Meer informatie is te vinden op de website.

Dubbel feest op 15 maart: dat wordt kiezen
Utrechter in hart en nieren? In het kader van het festival Utrechtse Paradijsvogels bezingt het Grachtensmart Koor op vrijdagavond 15 maart onze schilderachtige stad. Special guest is Gildegids Peter Gieling, voormalig politieagent en rasechte Wijk C’er. Hij vertelt over bijzondere Utrechtse plekken en gebeurtenissen die in zijn geheugen gegrift staan. Het festival vindt plaats in het Werftheater en de voorstelling begint om 20.30 uur.
Maar ben je geboren in Sterrenwijk? Of voel je je om andere redenen nauw verbonden met het wijk? Dan kun je diezelfde vrijdagavond ook meedoen aan de Groate Sterrewijk Kwis in buurtcentrum Sterrenzicht. Presentator is Koos Marsman, bekend van de Groate Utreg Kwis. Opgeven kan met een team van vier personen of als individu.

Historische Wandeling Utrecht Oost
Half maart wordt hij officieel ten doop gehouden: de Historische Wandeling Oost. Een vier kilometer lange route voert langs de geschiedenis van Utrecht Oost, langs monumentale panden, parken en historische uitkijkjes. Op verschillende plekken langs deze Utrecht Oost-route zijn onlangs panelen aangebracht, met informatieve teksten over de geschiedenis van de panden en plekken. Dat gebeurde op initiatief van ondernemersvereniging het Fluwelen Handvat en Sterre & Stad. Voor het inhoudelijke deel lieten die zich bijstaan door de stadsgidsen van Gilde Utrecht. Nu al kun je deze bijzondere wandeling zelf maken aan de hand van de route en de panelen. Maar je kunt er ook een begeleid groepsuitje van maken met familie of kennissen. De Gildegidsen nemen het gezelschap graag mee om de route te verlevendigen met boeiende anekdotes en wetenswaardigheden.