Cultureel Erfgoed 2307

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (23-07)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vind je een actuele selectie.

Utrechtse Erfgoeddag 2023
Op woensdag 7 juni vond de Utrechtse Erfgoeddag plaats, een dag in het teken van publieksbereik en digitalisering. De ruim 200 deelnemers werden geïnspireerd over het vergroten van publieksbereik en het toepassen van nieuwe digitale mogelijkheden. Tijdens de dag werd ook de Utrechtse Erfgoedprijs opengesteld. Tot 1 oktober kunnen erfgoedinstellingen meedoen en kans maken op extra publiciteit en € 1500,-. Op de site van Landschap Erfgoed Utrecht is een verslag terug te vinden.

Erfgoedatlas
De Erfgoedatlas brengt de grote hoeveelheid aan kaartinformatie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op één plek samen. De kaart bevat kaartlagen van beschermd en onbeschermd erfgoed op het gebied van archeologie, monumenten en landschap uit heel Nederland. Ook bevat de atlas basisinformatie die verdere context geeft, zoals luchtfoto’s, kadastrale gegevens en ruimtelijke plannen. Een goudmijn voor professionals. Maar ook voor niet-professionals een geweldige plek om uren door te brengen.

Kerken Kijken Utrecht
Stichting Kerken Kijken Utrecht verzorgt de openstelling van vele kerkgebouwen in het centrum van Utrecht tijdens het zomerseizoen. De toegang is gratis. Het zomerseizoen 2023 begint op zaterdag 1 juli en loopt tot en met zondag 10 september. Ook buiten deze periode zijn enkele kerkgebouwen geopend voor bezoekers en ben je van harte welkom om de culturele rijkdommen te aanschouwen. De stichting is overigens nog steeds op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.

Aan de horizon
Kunstenaars van alle tijden verleggen grenzen en zoeken naar een nieuwe horizon. Zo trokken Utrechtse kunstenaars in de zeventiende eeuw naar Italië. Daar raakten ze geïnspireerd door het landschap en hun Italiaanse tijdgenoten. Eenmaal terug in Utrecht introduceerden ze een nieuwe schilderstijl: uitgestrekte landschappen met een Italiaans-mediterraan licht dat herinnert aan een broeierige zomerdag. In de tentoonstelling Aan de horizon wordt vanuit de tijd van de Italianisanten het verhaal te verteld over hoe hedendaagse kunstenaars en makers vandaag de dag naar de reis door het landschap kijken. Aan de horizon is de eerste in een nieuwe reeks van zomertentoonstellingen in het Centraal Museum, te bezoeken tot zondag 27 augustus.

Ode aan Antwerpen
In het Museum Catharijneconvent is nog steeds de tentoonstelling Ode aan Antwerpen. Het geheim van de Hollandse meesters te bezoeken. Hierin zie je aan de hand van ruim tachtig Vlaamse en Hollandse topstukken uit de zestiende en zeventiende eeuw de grote invloed van Vlaamse schilders op de Hollandse schilderkunst. Hoogste tijd voor een ode, want zonder de religieuze en economische vluchtelingen uit Antwerpen was de bloei van de Hollandse schilderkunst er zelfs niet geweest. Ode aan Antwerpen is nog tot 17 september te zien in het Catharijneconvent. 

Aan het hof; Van Tuyll in dienst van koningen, keizers en stadhouders
In 2023 is het precies vierhonderd jaar geleden dat Hendrik van Tuyll van Serooskerken uit Londen terugkeerde van een missie aan het hof van Jacobus I, koning van Engeland, Schotland en Ierland. Jacobus was hem goed gezind en verleende hem een grote eer; hij mocht zijn wapen verfraaien met de Tudorroos, het heraldische symbool van de Engelse koning. Hendrik was niet de eerste en zeker niet de laatste in zijn familie die als hoveling een nauwe band had met een van de Europese vorsten. In de tentoonstelling Aan het Hof; Van Tuyll in dienst van koningen, keizers en stadhouders worden de verhalen van verschillende telgen uit het geslacht Van Tuyll van Serooskerken verteld. De tentoonstelling - vanzelfsprekend in Slot Zuylen - duurt nog tot 27 augutstus.  

Groots en meeslepend, adel op De Haar
Laatste dagen! Vanwege de grote belangstelling en waardering is de tentoonstelling Grootsch en Meesleepend op kasteel De Haar tot en met 7 juli verlengd. Ontdek alles over de buitengewone levens, tradities en privileges waar wij ons, in de tegenwoordige tijd, haast niets meer bij voor kunnen stellen.

Stadswandelingen in Utrecht
Het Gilde Utrecht heeft een uitgebreid aanbod stadswandelingen, elk met een eigen thema. Een greep: op 4 juli een wandeling langs architectuur uit het begin van de twintigste eeuw, op 5 juli langs plekken die herinneren aan zorg en zorgverlening door de eeuwen heen. Op 12 juli kun je meelopen langs een aantal bekende Utrechtse filmlocaties (en zie de filmscènes!), plus diverse plekken die te maken hebben met het Nederlands Film Festival en op 14 juli voert een tocht langs kloosters en zorgverlening in de middeleeuwen en later. Daarna volgen nog wandelingen langs plekken met verhalen vanuit de kamer, keuken of kroeg en Jugendstilpanden in de Utrechtse binnenstad. Check het complete aanbod voor de komende maand.

Strijdbaar, een film van Floris Meinardi
De Utrechtse filmmaker Floris Meinardi heeft een documentaire gemaakt over twee Amelisweerd-actievoerders. Het gaat om Jos Kloppenborg en Jan Korff de Gidts, twee mannen met een zeer lange adem. Al eind jaren zeventig waren zij betrokken bij de acties om de aanleg van Rijksweg 27 te voorkomen. Meinardi heeft geprobeerd het vasthoudende karakter van deze twee geëngageerde Utrechters te verklaren én in beeld te brengen. De film Strijdbaar is op 24 juni in het Louis Hartlooper Complex in première gegaan en wordt in het najaar bij RTV Utrecht uitgezonden. De exacte uitzenddatum is op dit moment nog niet bekend. Mogelijk volgt ook een extra vertoning in het Louis Hartlooper Complex. 

[header] Tijdens de coronapandemie is gemeentelijk archeoloog Herre Wynia foto's en filmpjes gaan maken met een drone. Het vaantje van de dom is maar zelden op deze wijze te zien.