UMU met F.C.Donders

Nieuws

Universiteitsmuseum Utrecht heropend!

Sinds 6 september kunnen we weer een bezoek brengen aan het Universiteitsmuseum Utrecht (UMU), een ‘museum voor nieuwsgierige mensen’ en ook aan de oude Hortus met de gerestaureerde kassen. Het is heel mooi om dit historische stukje Utrecht te verkennen. Ingericht als familiemuseum is er in het UMU van alles te zien, te beleven én te onderzoeken.

Het nieuwe UMU telt vijf nieuwe tentoonstellingszalen waar bezoekers actief kennis maken met wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht uit heden en verleden. Bezoekers ervaren hoe je onderzoek doet door aan de slag te gaan met uitdagende onderzoeksactiviteiten. Zo kunnen ze een hart-longmachine ontwerpen, het gedrag van apen en mensen bestuderen, experimenteren met een luchtpomp en worden ze uitgedaagd tijdens diverse onderzoekworkshops. Het UMU ontvangt graag kinderen én volwassenen, want 'juist door samen te werken, ontdek je meer’, aldus directeur Femke den Boer.

UMU binnen met kinderen

UMU Zaal

Het nieuwe UMU laat kinderen en volwassenen op toffe wijze kennismaken met wetenschap. (foto's Oud-Utrecht)

Uit jasje gegroeid
Het Universiteitsmuseum, oorspronkelijk geopend in 1938 als cadeau van de stad bij de driehonderste verjaardag van de universiteit, werd de afgelopen drie jaar grondig verbouwd. Het gebouw aan de Lange Nieuwstraat uit 1996 werd te klein voor de sterk gegroeide bezoekersaantallen - in 2019 trok het museum maar liefst 75.000 bezoekers. Het nieuwe gebouw is ruim en licht en biedt mooie uitzichten op de Hortus en de Lange Nieuwstraat.

Oude Hortus weer open
Vanaf 6 september zijn ook de Oude Hortus en het museumcafé weer te bezoeken. Tijdens de verbouwing van het museum is in de Oude Hortus groot onderhoud gepleegd. De monumentale kassen zijn volledig gerenoveerd, geschilderd en voorzien van nieuw glas. Het Zaadhuis is verduurzaamd en weer open voor een hapje en drankje.

UMU Kassen van buiten

UMU Kassen van binnen

De kassen in de Oude Hortus zijn volledig gerenoveerd, geschilderd en voorzien van nieuw glas. (foto's: Oud-Utrecht)

Oud-Utrecht Podcast
Reina de Raat, conservator medische en tandheelkundige collectie, vertelt in de nieuwste podcast van Oud-Utrecht over het net heropende UMU en de zaal Uitdokteren. Het rijke medische erfgoed van Utrecht komt aan bod aan de hand van professor Jan Bleuland, wasmodellenmaker Petrus Koning, oogarts Franciscus Donders en mejuffrouw Jans Schuiringa, eerste vrouwelijke lector tandheelkunde.

Het UMU is gevestigd aan de Lange Nieuwstraat 106. Openingstijden en toegangsprijzen zijn te vinden op de website. Al eerder besteedden wij aandacht aan de geschiedenis van het museum