Tivoli Oudegracht

Nieuws

Cultureel erfgoed in het nieuws (23-04)

Er verschijnen regelmatig interessante berichten over cultureel erfgoed in de kranten en op internet. In dit bericht vindt u een actuele selectie.

Nalezen: Twee boekpresentaties
Op vrijdag 17 maart werd het eerste exemplaar uitgereikt van Post uit Utrecht, met prentbriefkaarten van de stad Utrecht. Een week later, op vrijdag 24 maart, volgende de presentatie van de heruitgave van het boek Een Dom en de stad rondom, een wandelgids uit 1942. Ton van den Berg deed verslag.

De boekpresentaties maken deel uit van de activiteiten rond de viering van 100 jaar Oud-Utrecht. Een overzicht van wat er verder in de media kwam, staat in de Persspiegel op deze site. 

Opnieuw vertraging: Tivoli Oudegracht
Het is een geschiedenis op zich: de herontwikkeling van het voormalige Tivoli Oudegracht. Met de afhandeling van de laatste juridische hobbels leek er niks in de weg te staan voor de gemeente Utrecht om het complex formeel over te dragen aan de koper. Toch laat het college van B&W weten dat dit langer gaat duren dan gepland. De ontwikkelaar heeft langer de tijd nodig vanwege ‘veranderende marktomstandigheden en gestegen bouwkosten’. Het hele verhaal is terug te vinden op de site van Duic. 

Uitgebreid: Nieuwe vensters van bekende Utrechtse LHBTI+ 
Op de site Queer-U-Stories, de Utrechtse Regeboog Canon, zijn twee nieuwe vensters toegevoegd. Petronella Moens (1762-1843) was een blinde schrijfsters die in de 18de en 19de eeuw furore maakte als mensenrechtenactivist. In 1822 kwam ze samen met Antje Camphuis in Utrecht wonen. Een leven dat met recht 'anders' genoemd mag worden dan dat van de meeste vrouwen uit haar tijd. Sylvia Bodnár (1946-2010) was een lesbisch icoon in de tweede helft van de vorige eeuw die de Heksenkelder, de eerste Nederlandse vrouwenboekhandel, startte en een popster naar Utrecht haalde.

Tentoonstelling: Met vlag en wimpel
Op Koningsdag viert Z.M. Koning Willem Alexander zijn tienjarig koningschap. Aanleiding voor de expositie Met Vlag en Wimpel van de Utrechtse Anna ten Cate. Met haar 28 driedimensionale kijkdozen biedt ze een fantasievol inkijkje in ons Koningshuis door de eeuwen heen. Tot en met 27 april te zien in het stadhuis.

Samenwerking: Universiteit Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht lanceren droogteonderzoek
Kunnen een wetenschapper, een boer en een landschapsorganisatie ervoor zorgen dat de natuur beter bestand is tegen perioden van extreme droogte of hevige wateroverlast? Kan een 'gewone burger' in de nabije toekomst door het zaaien van bepaalde gras- en kruiden soorten meehelpen om de droogte tegen te gaan en de biodiversiteit in ons land te verbeteren? De Universiteit Utrecht en Landschap Utrecht startten samen een onderzoek naar de mogelijkheden. Op deze site staat een uitgebreide toelichting. 

Voorstelling: de 'soundtrack' van schilderijen uit de Gouden Eeuw
Ze staan in ons netvlies gegrift, de schilderijen uit de Gouden Eeuw. Vermeer, Hals, Rembrandt. En vaak zien we instrumenten en muzikanten op het doek vereeuwigd. Hoe kan het dat we zo weinig weten van deze muziek? Wat zou het oor moeten horen wat het oog al kan zien? Op uitnodiging van Camerata Trajectina gaat Floris Kortie op zoek naar de ‘soundtrack’ van de mooiste en spannendste schilderijen. Welk verhaal vertelt het schilderij en welk verhaal vertelt de muziek? De voorstelling is op 15 april te bezoeken in Utrecht en daat daarna op tournee.

Meedoen: Gluren bij de buren
De voorbereidingen van een nieuwe zomereditie van Gluren bij de Buren zijn begonnen! Op 2 juli kun je in 23 gemeenten verspreid door heel Nederland genieten van cultuur in de tuin. De aanmeldingen zijn nu geopend, je kunt jouw act of tuin tot en met zondag 14 mei aanmelden om mee te doen.

Wandelen: Als de lente komt
Gilde Utrecht heeft een voordelig pakket van drie populaire rondleidingen met één terugkerend element: het groen in de stad. Utrecht heeft niet alleen veel meer groen dan je zou denken, dat vele groen herbergt ook nog eens allerlei verrassingen. Als je nu de wandelingen Griftpark, Utrechtse bomen én Utrechtse begraafplaatsen boekt, betaal je maar 16 in plaats van 24 euro. Op woensdag 26 april, woensdag 31 mei en woensdag 28 juni krijg je driemaal groen voor de prijs van twee.

Doen: Bentvueghels in Centraal Museum
In het Centraal Museum is tot nog tot tot en met 4 juni De Bentvueghels. Een berucht kunstgenootschap in Rome te zien. Over jonge kunstenaars die in de 17de eeuw naar Rome reizen en daar samen feestvieren, provoceren en elkaar inspireren. Ver van huis voelen zij zich verbonden door hun herkomst, hun liefde voor Rome en voor de schilderkunst.

Doen: Gewoon Getrouwd in Volksbuurtmuseum
Trouwen is voor veel mensen een grote gebeurtenis. Of je nu groot of klein trouwt, de trouwdag is voor de meeste mensen één van de meest bijzondere dagen in het leven. In de tentoonstelling Gewoon getrouwd laat het Volksbuurtmuseum zien hoe gewone mensen uit gewone buurten in Utrecht tussen 1950 en 1975 met elkaar trouwen. Utrechters delen hun verhaal, foto’s en jurken. Zij nemen je mee terug naar de dag waarop zij het ja-woord gaven. Nog te bezoeken tot 31 augustus.