Nieuws

Historisch café over Willibrordus terug te zien

Tijdens het historisch café van 21 februari ging kunsthistoricus Els Jimkes-Verkade op de neogotische Willibrordkerk. De kerk was in de jaren zestig bijna aan de sloophamer ten prooi gevallen. Het historisch café is hieronder terug te zien.

De neogotische Willibrordkerk te Utrecht is een van de 100 mooiste kerken van Nederland  en werd gewijd in 1877. De kerk behoort tot de Utrechtse school, die zich liet inspireren door de Rijnlandse late gotiek, in tegenstelling tot de kerken van Cuypers.

Priester Van Heukelum stichtte in 1869 het Bernulphus Gilde om de katholieke geestelijkheid nadrukkelijk in kennis te stellen van deze Rijnlandse neogotiek. Tevens vroeg hij drie kunstenaars die deze stijl volledig beheersten vanuit Keulen naar Utrecht komen: beeldhouwer Mengelberg, glazenier Geuer en architect Tepe. Samen met de Utrechtse edelsmid Brom, vormden zij het Utrechts Kwartet, dat ruim 70 neogotische kerken bouwde, inrichtte en decoreerde, waaronder de Willibrordkerk. Mede als gevolg van het Tweede Vaticaans Concilie, werd in de jaren zestig van de vorige eeuw de neogotiek ouderwets gevonden. Hierdoor ontsnapte de Willibrordus ternauwernood aan de sloophamer. Maar het tij keerde en in 1976 werd de kerk rijksmonument.

Kunsthistoricus Els Jimkes-Verkade was negen jaar rondleider in de kerk en schreef mee aan De Utrechtse Willibrordkerk, waarin veel nieuwe vondsten zijn gepubliceerd.

Het historisch café is hier terug te zien.